Készült: 2021.05.16.07:31:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 272. felszólalás
Felszólaló Dr. Kelemen András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Bicske neve sajnálatosan összefonódik a szocializmus eocénprogramjának kudarcával. A halott városrész képébe azonban nem nyugodhatott bele a kisváros, megvásárolta az ingatlanokat, hogy elejét vegye a szociális problémagóc kialakulásának, ami több helyen szomorú tapasztalat, ahol elértéktelenedő településrészek vannak. A terület és az épületek hasznosításához azonban külső tőkebevonásra volt szükség.

Különféle tervek születtek az épületek és közöttük a 10 ezer négyzetméter hasznos alapterületű, korábban diákotthonnak tervezett épület hasznosítására. Egy időben oktatási intézménnyé történő kialakítása is megvalósíthatónak látszott, majd a kormány bérlakás-politikájába kapcsolódva az önkormányzat gazdasági szervezete olyan tervet dolgozott ki, amely lehetővé tette az önkormányzati bérlakásalaphoz történő pályázást, és ezzel a város számára 110 lakás kialakítását, ezek között 54 bérlakással.

Az előzetes költségbecslések eleve jelzik a vállalkozás méretét. Az összberuházás 960 millió forint értékű, ebből a szóban forgó épület felújítására és átalakítására 400 millió forint igény jelentkezik. A gazdasági miniszter úr döntésével vissza nem térítendő állami támogatás formájában ehhez 309 millió 306 ezer forinttal járul hozzá.

Kérdésem államtitkár úrhoz inkább kérésnek tekinthető: kérem, továbbra is kísérje figyelemmel az egész kistérség sorsát befolyásoló város fejlődésének megindulását, segítse e fővárosközeli, de korábban elakasztott fejlődési terület kibontakozását. Legyen Bicske a szocialista korszak sikertelenségének látványából a polgári építés jelképévé!

Várom válaszát.

 
Felszólalások:  Előző  272  Következő    Ülésnap adatai