Készült: 2021.05.06.08:16:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 236. felszólalás
Felszólaló Vincze László (FKGP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:26


Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VINCZE LÁSZLÓ (FKGP): Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár úr! Közútjaink, de vasútjaink is már nehezen terhelhetőek tovább. Az egyre fokozódó kamionforgalom súlyos környezeti károkat okoz hazánk településein. Egyben számolnunk kell a fokozott közúti balesetveszéllyel is, és akkor a magas szállítási költségekről még nem is beszélhettünk.

Akkor, amikor a Malév munkabeszüntetések miatt hét napot állt, szinte az egész kormányzat megmozdult. A magyar hajózás az Al-Duna irányában már több mint 730 napja áll. A magyar hajózáson vajon ki fog segíteni? Az Alföldön terem az ország gabonakészletének döntő hányada. Alapvetően fontos dolog, hogy a mai szállítási árak mellett igénybe vegyük az olcsó teherszállítás ilyenfajta lehetőségét is. A vízen történő szállítás töredékébe kerül, mint a vasúton vagy a közúton végzett.

Az Alföldön gazdálkodó, de az egész országban gazdálkodó emberek termékeinek is, exportra jutásának jó lehetőséget biztosítana a teherhajózásnak a Tiszán, a Dunán és mellékfolyóin való fejlesztése. Természetesen ehhez megfelelő duzzasztási lehetőségek kifejlesztését és kialakítását is meg kellene gondolni és el kellene talán kezdeni. Ez az öntözésre is komoly és pozitív hatással lehetne. A termények - mivel a gabonafélék tömegárunak számítanak - szállítása vízi úton talán a leggazdaságosabb.

 

 

(15.50)

 

A Széchenyi-terv számos lehetőséget biztosít a fejlesztésekre. Úgy gondolom, hogy ebből nem maradhat ki a vízi teherfuvarozás magyar lobogó alatt való fejlesztése sem.

Kérdezem hát, van-e lehetőség a Széchenyi-terv mentén a tiszai, a dunai hajózás fejlesztésére, az elképzelések megvalósítására a teherhajózás vonatkozásában.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps az FKGP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  236  Következő    Ülésnap adatai