Készült: 2021.05.13.14:08:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 176. felszólalás
Felszólaló Potápi Árpád (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:13


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTÁPI ÁRPÁD (Fidesz): Tisztelt Miniszter Úr! A utóbbi években jelentősen megnövekedett a Bátaszéken áthaladó gépjárműforgalom, különösen a már-már elviselhetetlen kamionforgalom, mivel a Bátaszék belterületét kettészelő Budai utca egyben a Szekszárd-Mohács közötti 56-os számú főközlekedési út. Innen ágazik le a város belterületén a bajai híd felé haladó 55-ös számú főközlekedési út. Bátaszéken keresztül érhető el a bajai Duna-híd és az udvari határátkelőhely.

A város önkormányzata nap mint nap szembesülve a jelentős forgalom okozta gondokkal, az állandó balesetveszéllyel, úgy döntött, hogy megpróbál mindent megtenni ezek mérsékléséért, az 56-os út belterületi szakaszának korszerűsítéséért. Így 1998-ban elkezdődtek a kivitelezési munkák. 2000 júniusáig elkészült a közút belterületi szakasza korszerűsítési munkáinak több mint kétharmada, az 56-55-ös út csatlakozásánál megépült a jelzőlámpás csomópont, gyalogátkelőhelyek létesültek, és kiépült két autóbusz-megállóhely.

Mindezen építési munkák költségéből, amely 143 millió forint volt, igen jelentős összeget, pontosan 27 millió 700 ezer forintot, azaz a beruházás 19 százalékát vállalta magára Bátaszék város önkormányzata, vállalva a hitelfelvétel kockázatát is. A további költségeket a KHVM, a MOL Rt. és a MÁV Rt. állta a vasúti átjáró korszerűsítésével.

Az önkormányzat úgy ítélte meg, hogy további anyagi erőfeszítéseket nem képes tenni a korszerűsítési munkák érdekében, mivel Bátaszék város önkormányzatának pénzügyi lehetőségei igencsak korlátozottak, tekintettel a város kistérséget ellátó intézményrendszerére, egyéb megoldandó gondjaira, például a szennyvízcsatornázás, és nem utolsósorban arra, hogy a település az országos átlagot jelentősen meghaladó munkanélküliségű település.

Tisztelt Miniszter Úr! Az 56-os főközlekedési út elsősorban közút. Forgalmának jelentős részét a nehézgépjárművek átmenő forgalma adja, amelynek minden negatív velejárója az itt lakókat terheli. Az eddigiekben az önkormányzat erején felül is magára vállalta az anyagi terheket, hogy javítson a meglevő állapoton, biztonságosabbá tegye a város területén a közlekedést, elviselhetőbbé az út által érintett házakban lakók életét. Mindehhez eddig is nagy segítséget kapott a polgári kormánytól, és most is hozzá fordul a fennmaradó útszakasz korszerűsítése érdekében.

Kérdezem a miniszter urat, hogy befejezhető lesz-e (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az 56-os út Bátaszéket érintő szakaszának korszerűsítése. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai