Készült: 2021.05.13.13:53:18 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

205. ülésnap (2001.05.08.), 108. felszólalás
Felszólaló Dr. Gidai Erzsébet (MIÉP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka azonnali kérdésre adott képviselői viszonválasz
Videó/Felszólalás ideje 1:07


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GIDAI ERZSÉBET (MIÉP): Nem kívánok terminológiai vitát indítani, mert nem volt pontos az ön megfogalmazása. Nem igazán úgy mérjük a GDP-t, ahogy mondta, mert lehet jövedelemben is, meg lehet termékben, szolgáltatásban, tehát kibocsátásban.

A növekedési ütem önmagában az országon belül maradt jövedelemre természetesen nem ad felvilágosítást, mert lehet magasabb növekedés mellett kisebb nagysága az itt maradt, rendelkezésre álló nettó nemzeti jövedelemnek. Tehát ez egy bonyolultabb kérdés annál, minthogy néhány százalék vagy tized eltérésből választ kapjak erre a kérdésre.

De ha megnézzük, hogy mennyi a '97-es bruttó hazai termék, 8500 milliárd forint volt, a '99-es pedig 11 400 milliárd forint; ha ezt reálértékben számolom ki, korrigálok, és ebből kiszámolom a ténylegesen itt maradt jövedelem nagyságát, akkor ez 30 százalékkal kevesebb. Tehát mindenféleképpen egy olyan forráshiány jelenik meg, amely feltehetően a fizetési mérlegből is egyértelműen következhet, amely a további eladósodás veszélyét hordozza magában.

Köszönöm szépen. (Taps a MIÉP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai