Készült: 2020.10.21.04:08:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

200. ülésnap (2001.04.17.), 304. felszólalás
Felszólaló Farkas Sándor (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Mezőgazdasági bizottság
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Több mint egy éve, hogy az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága beterjesztette ezt az országgyűlési határozati javaslatot; némi szünet után került ismételten napirendre, és remélem azt, hogy a mai nap és a következő parlamenti időszakban döntést is fogunk tudni hozni.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága a H/2532. szám alatt önálló bizottsági indítvány benyújtásában gondolkodott, amely a mezőgazdasági termelők beszállítói biztonságát garantáló rendszer létrehozásáról szólt. Az indítványozó célja az volt, hogy az agrárpiaci működési zavarokat orvosolják, orvosoljuk, és az indítvány indoklásában is szerepelt, hogy azok a működési zavarok, amelyek leginkább jellemzik az agráriumot, minél inkább kiküszöbölésre kerüljenek. Gondolunk itt kimondottan az élelmiszer-ipari cégek által - fizetésképtelenségük miatt - a mezőgazdasági termelőknek meg nem fizetett áruk ellenértékére és az átadott termékek vételárára.

A jövőbeni hasonló problémák miatt, amelyek az elmúlt időszakban számtalan esetben felmerültek - gondolunk csak a MiZo- vagy a Solami-ügyre -, úgy gondoljuk, hogy feltétlen szükséges indokolni. A mezőgazdasági bizottság önálló indítványához benyújtott módosító indítványok természetesen jó szándékkal kerültek benyújtásra, amelyek néha bizonyos pénzkeretekhez, keretösszegekhez próbálták volna igazítani a károkat, de végül is a mezőgazdasági bizottság indítványában, úgy gondolom, az kapott megfelelő hangsúlyt, hogy felkéri a kormányt arra, hogy szeptember 30-áig feltétlen tegye meg azokat a szükséges kormányzati intézkedéseket, amelyek az országgyűlési határozati javaslatot alátámasztják, illetve kiegészítik. Így kimondottan a '91. évi XLVII. törvény módosításához és az egyéb kapcsolódó törvények módosításához nyújtson lehetőséget és garanciát.

Kérem tisztelt képviselőtársaimat, hogy ezek alapján támogassák a benyújtott indítványt. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  304  Következő    Ülésnap adatai