Készült: 2021.06.20.10:10:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2009.10.20.), 326. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:39


Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Így a vita vége felé, ha megengedik, nagyon röviden összefoglalnánk az MSZP képviselőcsoportjának az impresszióit a mai napról. Meglehetősen rosszul indult a mai nap, tisztelt képviselőtársaim, ügyrendi javaslatot kellett megfogalmazzunk azért, mert a Fidesz képviselőcsoportjából az előre leadott képviselők nem voltak jelen a teremben, tehát nem kezdődhetett meg egy érdemi vita itt a parlamentben. (Varga Mihály: Ez nem igaz! Babák Mihály közbeszól. - Az elnök csenget.)

A másik érdekesség, hogy valószínűleg tévedésből a Költségvetési Tanács elnöke megjelent itt a teremben, számítva arra, hogy talán érdemi vitát tudunk itt a mai nap folytatni. Úgy láttam, hogy meglehetősen lesújtva a Költségvetési Tanács elnöke mintegy fél-háromnegyed óra múlva elhagyta a termet (Domokos László közbeszól.), látva azt, hogy mire számíthat itt a mai napon. (Babák Mihály: Velem tárgyalt húsz percig.)

Tisztelt Képviselőtársaim! A mi képviselőink, az MSZP képviselői elmondták azokat a módosító indítványokat, amelyekkel jobbá, pontosabbá kívánjuk tenni a kormány által benyújtott költségvetési javaslatot. Nyilvánvalóan az egyeztetéseken maradt nyitottan néhány pont, ezt szerettük volna egyrészt pontosítani, másrészt át fogjuk módosító indítványokkal vezetni a költségvetésen azokat a megállapodásokat, amelyeket a kormány kötött elsősorban azokkal a szervezetekkel - fogyatékosszervezetekkel, a kórházi szövetségekkel, illetve az érdekképviseletekkel -, amelyek nyilvánvalóan azt reprezentálják, hogy a kormány még ebben a helyzetben is, a nehéz gazdasági helyzetre tekintettel is megállapodásra törekszik az érdekképviseletekkel, arra kérve őket, hogy értsék meg azt a helyzetet, amiben van ma Magyarország, amelyhez alkalmazkodnia kell mindenkinek.

A harmadik elem, tisztelt képviselőtársaim, néhány módosító indítvány, de nagy jelentőségű indítvány, amelyekről képviselőtársaim már beszéltek: a távhő áfáját módosító indítvány, illetve más pontosító indítvány, amelyet még benyújtani szándékozunk.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Ugyanakkor sajnálatosan azt kell elmondanunk, hogy a Fidesz képviselőcsoportjának véleményére a kettős beszéd, kettős játék volt jellemző a mai nap során is. Hallhattuk még néhány nappal ezelőtt, hogy Orbán Viktor mit mondott, hogy kormányra jutásuk esetén visszavonják a költségvetést, ami maga egy abszurd bejelentés. (Domokos László: Melyik módosító javaslatról beszél?) Egy komoly pártelnök ilyet persze nem mondhat, ezt már mi nem vitatjuk. (Domokos László: Melyik módosítóról beszélsz?) Ugyanakkor 1300 módosító indítványt nyújtottak be a Fidesz képviselői. Egyszerűen érthetetlen, hogy ha vissza akarják vonni a képviselők, akkor milyen megfontolásból nyújtották be (Babák Mihály: Ezt ön nem fogja megérteni...), mert ha véletlenül elfogadtuk volna ezeket az indítványokat, akkor lehet, hogy tényleg vissza kellett volna vonni a költségvetést (Dr. Kovács Zoltán: Ez melyik ajánlási pont?), mert már január 2-án ellehetetlenült volna a költségvetés. (Közbeszólások a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.)

Jellemző módon 450 milliárd forint tekintetében tettek képviselők átcsoportosításra javaslatot, ilyen virtuális forrásokra (Babák Mihály: A költségvetésben nem virtuális források vannak.), mint amit Varga Mihály is megfogalmazott, hogy majd a kamatcsökkentésből, a kamatkiadások csökkenéséből olyan megtakarítások keletkeznek (Közbeszólások a Fidesz soraiban. - Az elnök csenget.), amik egyébként fedeznék azt a 200 milliárdos kiadási többletet, amit ezen a téren megfogalmaztak. (Domokos László közbeszól.) Most már csak az a veszély fenyeget, tisztelt képviselőtársaim, hogy ha ilyen komoly közgazdászokra, akik ilyen megalapozott javaslatokat tesznek, bízzák az ország jövőjét, akkor bizony nagy kockázatot vállal az, aki ilyen közgazdászokat akar az ország élére állítani.

Tisztelt Képviselőtársaim! Azt ajánlom önöknek, hogy inkább támogassák azokat az indítványokat, amelyeket a szocialista képviselők megfogalmaztak, mert legalább azok megfontolt, megalapozott indítványok (Babák Mihály: Megfontoljuk.), nyilvánvalóan a költségvetési hiányt azon a szinten tartják, amilyen szinten a kormány ezt tervezte és benyújtotta, és megnyugtató módon finanszírozza azokat a célokat, amelyeket a kormány korábban megfogalmazott (Babák Mihály: Melyikre gondoltál?), és megnyugtató módon működhetnek országszerte azok az intézmények, önkormányzatok, amelyek az idén is így működtek.

Köszönöm szépen, tisztelt képviselőtársaim. (Taps az MSZP soraiban. - Közbeszólások a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  326  Következő    Ülésnap adatai