Készült: 2019.11.18.19:48:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap (2012.06.29.), 186. felszólalás
Felszólaló Gelencsér Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GELENCSÉR ATTILA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! 67 kicsi önkormányzat van a választókörzetemben, én magam pedig egy nagy önkormányzatot, megyei önkormányzatot vezetek. Botka képviselő úrnak nagyjából semmiben nincsen igaza. (Derültség az MSZP soraiban.) A helyzet az, hogy valamikor a rendszerváltoztatás után néhány tucatra volt tehető a támogatások száma, amiket ön - normatív finanszírozásról beszélek - átláthatónak, korrektnek ítél. Az elmúlt húsz esztendő alatt a normatív támogatások számszerűségében a hússzorosára, harmincszorosára emelkedtek. Ennyiféle normatíva az, ami nyilvánvalóan kellene hogy igazságosan finanszírozza az önkormányzatokat. A helyzet úgy áll, hogy miután egyre-másra jelentkeztek az igazságtalanságok, a különféle kormányok azt a választ adták, hogy újabb és újabb normatívákat találtak ki, amelyeket egyébként már az önkormányzatok maguk is alig tudtak követni. A helyzet tehát nem az, hogy egyszerűsödött az életük, hanem egyre inkább bonyolultabbá vált azzal a normatívával, amit a képviselő úr itt rettenetesen véd.

Az önkormányzatoknak valóban van problémájuk. Az elsődleges problémájuk az, hogy 1300 milliárd forintnyi felhalmozott adósság jött össze 2010-ig. Ez a legnyomasztóbb, amit valakinek kezelnie kell. Könnyen mosolyognak önök, akiknek ezt eszükben sem állt kezelni. Mondjuk, tizenmilliárd, egynéhány milliárd forintot szántak önhibás segítségre 2010-ben, azt hiszem, ez tavaly 50 milliárd körüli összeg volt, az ötszörös segítség, mint amit önök adtak.

Kaposvár egyébként, amit említett a képviselő úr, soha nem látott léptékű kormányzati segítséget kapott tavaly is, idén is, úgyhogy nagyon szépen köszönjük a kormánytól. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  186  Következő    Ülésnap adatai