Készült: 2020.09.22.09:38:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

342. ülésnap (2014.02.13.), 82. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:12


Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Két kérdést vetett fel a Jobbik frakciója. Az első ügyben ott, az alkotmányügyi bizottságban is számtalan álláspont volt, nem csupán a kormánypártok, illetve az ellenzéki pártok között, hanem a Jobbik-frakción belül is különböző vélemények vannak. Gaudi képviselőtársam épp az ellenkezőjét mondta el, mint amit Szávay képviselőtársam itt előadott. Van a nemzetiségek között is egy vita arról, hogy a nemzetiségi választáson való részvételre jogosultak meghatározásánál szerencsés-e az, ha olyanok is részt vehettek a szavazásban, akik nem rendelkeznek magyar állampolgársággal. 2010-ben erre valóban nem volt lehetőség, 2014-ben lesz. Mi ugyan úgy gondoltuk, hogy szerencsésebb lenne, ha nem lenne ilyen lehetőség továbbra sem, de miután az elfogadott törvény biztosította, most pedig a benyújtott módosítás azt eredményezte volna, hogy olyanok is eleshetnek a nemzetiségi választásokon való részvételtől, akik most a regisztrációval már erre jogot szereztek, ezért jogállami érvelés alapján most a választást nem tartjuk lehetségesnek, de azt szeretnénk, ha a 2019-es választásokon már nem lenne lehetőség arra, hogy olyan nem magyar állampolgárok szavazzanak a nemzetiségi választásokon, akik Magyarországon élnek. Addig még két Országgyűlés megbízatása kezdődik el, az egyiknek le is telik, tehát a jövőben az Országgyűlés meg tudja fontolni, akar-e ezen változtatni.

Mi úgy gondoljuk, szerencsésebb, ha valóban az őshonos nemzetiséghez tartozóknak, akik magyar állampolgársággal is rendelkeznek, van lehetőségük részt venni a nemzetiségi választásokon. Az alaptörvény biztosítja azt a lehetőséget az önkormányzati választásokon való részvételre a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, de állampolgársággal nem rendelkező választópolgároknak, hogy részt vehessenek, és tisztségviselőket válasszanak, de ez a nemzetiségi önkormányzati választásra az alaptörvény alapján nem terjed ki, tehát nincs alaptörvényi kötelezettsége e tekintetben a törvényhozónak. Alaptörvényszerű lesz az az állapot is, ami a 2019-es választásokra megváltozik abban az esetben, ha az utánunk következő két parlament nem módosít a szabályozáson, viszont 2014-ben még mindenki, az itt élő nem magyar állampolgárok is részt tudnak venni a nemzetiségi választásokon.

Ami az államháztartási törvénymódosítást illeti, egyrészt köszönjük szépen a tartalmi támogatást, másrészt annyiban a kritikát is köszönjük, hogy most készülünk elfogadni egy olyan házszabályt, ami ezt a lehetőséget egyszer és mindenkorra kizárja, úgyhogy ilyen formában még egyfajta hattyúdalként ezzel a lehetőséggel éltünk. Miután meg volt nyitva az Áht. az Állami Számvevőszékre vonatkozó rendelkezések miatt, ezért a mi értelmezésünk szerint a házszabály most ezt nem zárja ki, de ezt az értelmezési vitát szerintem már lezárnunk is fölösleges, mert az új házszabály egyértelműen ki fogja zárni.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  82  Következő    Ülésnap adatai