Készült: 2020.09.24.01:36:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

317. ülésnap (2013.10.28.), 52. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:17


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt egy hét az ellenzék jól sikerült, széles körű összefogást demonstráló október 23-ai rendezvénye ellenére is a hamisítási botrány jegyében telt.

Az elmúlt hét sajtóhírei és az azok nyomán nyilvánosságra került videofelvétel, riportok, illetve a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalos tájékoztatása alapján köztudomású, ma már nem vitás tény, hogy 2013. október 15-én, két nappal a bajai időközi választás után néhány bajai lakos megrendezett és a Demokratikus Koalíció volt párttagja videón rögzített egy jelenetet, amelyben egy férfi magát a helyi Fidesz-szervezettel kapcsolatban állóként tünteti fel. Erre hivatkozással nagyobb összegű jutalmat ajánl fel a jelenet többi szereplőinek azért, ha a megismételt választókerületi szavazáson a Fidesz jelöltjére szavaznak.

A videofelvétel sajátosságai, így a szereplők viselkedése, gesztusai, a kontextus és a közlések mesterségessége alapján első megtekintés után is egyértelműnek kellett lennie, hogy a felvétel hamisítvány. Ez a jelenet és a jelenet megrendezése kizárólag arra volt alkalmas, hogy a felvételen folyamatosan ismételgetve megnevezett Zsigó Róberttel és Kovács Csabával, a Fidesz helyi jelöltjével kapcsolatosan azt a hamis látszatot keltsék, hogy szavazásra jogosult helyi lakosokat a választási szándékuk szabad kinyilvánításában anyagi előny ígéretével, illetve ennek nyújtásával befolyásolni kívánnak.

A sajtóban megjelent, illetve a rendőrség által közölt információk szerint a szóban forgó jelenet megrendezői és átvevői is ellenzéki párthoz kötődnek: a felvételt Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke vette át, egyes sajtótudósítások szerint ő rendelte meg.

Úgy gondolom, a hamisítási botrány kapcsán józan ésszel senki nem gondolhatja azt, hogy a felvételnek csak elkészítői voltak, megrendelői nem. Az ellenzék azt a képtelenséget szeretné elhitetni velünk, hogy a rágalomhadjáratuk állításait alátámasztó bizonyíték meghamisítása nem illeszkedik teljes mértékben abba a kampányba, amelyet az MSZP és szövetségesei Baján folytattak.

A rendszerváltozás után nem volt még olyan párt, nem voltak olyan pártok, akik politikai haszonszerzés céljából a közvéleményt, illetve a hatóságokat ilyen módszerrel akarták volna félrevezetni, ellenfeleiket ennyire tisztességtelen eszközökkel akarták volna lejáratni, ezért az ügynek különös jelentősége van.

Az elhangzottakra tekintettel kérdezem az államtitkár urat, hogy hova vezetnek a hamisítási botrány szálai. Ki lehetett a megrendelő? És kinek állhatott érdekében ilyen felvételt elkészíttetni? Milyen büntetőjogi következményei lehetnek az esetnek? Felkészült-e a rendőrség arra, hogy a jövő évi választásokat hasonló hamisítási botrányok (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) kísérhetik végig, tekintettel arra, hogy nincs okunk feltételezni, hogy a botrányban érintett pártok változtatnak magatartásukon?

Várom tisztelettel válaszát. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai