Készült: 2020.10.02.01:32:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

314. ülésnap (2013.10.22.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! Tegnap óta tudjuk, hogy Magyarország történetében a rendszerváltozás óta talán a legsúlyosabb politikai botránnyal szembesülünk. Tegnap óta tudjuk azt, hogy ma már a baloldalon a politikai kultúra odajutott, hogy egyesek megengedhetőnek tartják azt is, hogy saját politikai ellenfeleikkel szemben koholt bizonyítékok alapján hamis vádakat fogalmazzanak meg.

Tudjuk azt, hogy a politikai kultúra Magyarországon hagy maga után kívánnivalót, de mégis eddig azt reméltük, hogy semmiképpen, soha nem fordulhat az elő, hogy bármely politikai erő vagy a politikai pártok tagjai, tisztségviselői megengedhetőnek tartsák azt, hogy a velük szemben álló pártokat hamis bizonyítékokkal próbálják meg lejáratni. Tudjuk azt, hogy a jelenlegi ellenzék bármit megtenne azért, hogy a választásokat megnyerje, sőt azt is tudjuk most már, hogy ha a választások megnyerésére nem képes, akkor vagy undorba, vagy botrányba akarja azt fullasztani.

Szeretném hangsúlyozni azt, hogy azok a választási szabályok, amelyeket ez az Országgyűlés elfogadott, ezeket a visszaéléseket megakadályozzák. Ugyanakkor nem tudjuk megakadályozni azt a gátlástalanságot, amely ebből az ügyből egyértelműen kiviláglik. Azt látjuk, hogy ennek a kérdésnek fontos erkölcsi vonatkozásai vannak. Az elsődleges kérdés az, hogy megengedhető-e bármi a politikai ellenféllel szemben, megengedhető-e az, hogy valaki mást hamisan bűncselekmény elkövetésével vádoljon. Ne felejtsük el, hogy azon a videón, amiről most már tudjuk, hogy a bajai választások után készült, a Fidesz szóvivőjét vádolják meg bűncselekmény elkövetésével, ne felejtsük el azt, hogy ezt a hitelesség bármilyen megkérdőjelezése nélkül egy országos internetes hírportál nyilvánosságra hozta, ne felejtsük el azt, hogy ennek hitelt adott a Magyar Szocialista Párt elnöke, a Magyar Szocialista Párt több politikusa és szóvivője is, és ne felejtsük el azt, hogy ráadásul feljelentést is tettek ebben az ügyben, nem kételkedve ennek a bizonyítéknak a valódiságában.

Politikai kérdés az, hogy ki lesz a felelőse ennek az ügynek. Úgy gondoljuk, hogy az ügy tisztázása az ügy súlyára tekintettel a magyar demokrácia, a magyar közélet egészének érdeke. Úgy gondoljuk, hogy mindenféleképpen el kell jutnunk oda, hogy ebben az ügyben teljes egészében tisztán láthassunk. Nagyon fontos az, hogy a magyar közélet egésze, az érdeklődők, a választópolgárok megtudják azt, hogy kinek állt érdekében az, hogy ilyen hamis bizonyítékok készüljenek, a hamisítási botránynak kik az értelmi szerzői.

Egyelőre azt tudjuk, hogy a készítők, illetve a megrendelők között MSZP-s, illetve a Demokratikus Koalícióhoz tartozó politikusok érintettek. Azt is tudjuk, hogy ezek a pártok, noha szavakban érdekeltek a tisztázásban, de mégis a botrány kirobbanása óta tett nyilatkozataikkal valójában nem a tisztázást segítik. Azt látjuk, hogy az egymásnak ellentmondó nyilatkozatok bizonyítékot jelentenek arra, hogy a lebukással nem értek véget a hazugságok, hanem a hazugságok hosszú sorozata kezdődött el. Úgy gondoljuk, hogy a Magyar Szocialista Pártnak, a Demokratikus Koalíciónak, a baloldal egészének érdeke lenne, hogy tisztán lássunk abban, hogy milyen szintű tisztségviselők érintettek ebben az ügyben, hogy tisztán lássunk abban, hogy ki és milyen bűncselekményt követett el, mert nem lehet kérdés, hogy nemcsak egy nagyon súlyos politikai botrányról van szó, hanem itt bűncselekmények elkövetésére is sor került. Amikor bűncselekményről beszélünk, akkor ráadásul azt is látnunk kell, hogy ezek súlyos bűncselekmények. A hatóság félrevezetése, illetve a hamis vád a magyar politikában eddig ilyen szinten soha nem merült fel. Azt látjuk, hogy ezekben az ügyekben a Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció politikusai érintettek, és azt látjuk, hogy ennek ellenére ezek a pártok nem a tisztázásban érdekeltek, egyelőre valótlan tartalmú nyilatkozatokat tesznek, illetve önmaguknak is több esetben ellentmondanak.

Tudjuk azt, hogy a következő választásokra az MSZP és a Demokratikus Koalíció külön listán indul, de úgy tűnik, hogy a hamisításban elválaszthatatlanok egymástól. Mi azt szeretnénk, ha az igazságszolgáltatás képes lenne arra, hogy ezt az ügyet teljes egészében feltárja, ha képes lenne arra, hogy minden kétséget kizáró módon megismerhesse valamennyi magyar választópolgár, hogy kik voltak azok, akik ilyen módszereket is megengedhetőnek tartottak a jelenlegi legnagyobb kormánypárt lejáratására, kik voltak a megrendelők, kik voltak a készítői ennek a videónak, kik vették át azt a videót, és miért történhetett meg az, hogy a legnagyobb ellenzéki párt székházába vitték elsőként a rendőrségi tájékoztatás szerint ezt a videót. Ezekre a kérdésekre választ kell kapnunk, és ha az MSZP, illetve a Demokratikus Koalíció nem hajlandó nekünk választ adni, akkor az igazságszolgáltatás szerveire vár ez a válasz. A Fidesz-frakció mindent meg fog tenni azért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy ezt a választ a magyar választópolgárok megkaphassák.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai