Készült: 2020.08.09.17:03:36 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

73. ülésnap, 23. felszólalás
Felszólaló Dr. Ujhelyi István (MSZP)
Felszólalás oka Részletes vitára bocsátás
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 5:39

Felszólalások:  <<  23  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! A napirend előtti felszólalások végéhez érkeztünk, most a részletes vitára bocsátások következnek. Kérem a frakciókat, hogy biztosítsák a határozatképességet. Innen nézve a teremben ez többé-kevésbé megtörtént, kezdhetjük a határozathozatalokat, a csengőt ezennel ki is kapcsolom.

Tájékoztatom az Országgyűlést, hogy a nemzetközi vasúti árufuvarozásról szóló megállapodás és mellékletei módosításokkal és kiegészítésekkel egységes szerkezetben történő kihirdetéséről szóló T/2370. számú törvényjavaslathoz a benyújtott módosító javaslatot az első helyen kijelölt bizottság házszabályellenesnek minősítette, így részletes vitára bocsátásra nem kerül sor.

Indítványozom ugyanakkor, hogy az Országgyűlés bocsássa részletes vitára a nemzeti közszolgálati egyetem létesítéséről szóló T/2487. számú törvényjavaslatot. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot, mihelyt megjelenik a képernyőn: az Országgyűlés 258 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett elfogadta a törvényjavaslatot. (Jelzésre:) Igennel szavazott Törő képviselő úr. (Jelzésre:) Igen, akkor az kettővel több, tehát 260 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 8 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta a javaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! Tájékoztatom önöket, hogy a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló T/2491. számú törvényjavaslathoz módosító javaslat nem érkezett, így részletes vitára bocsátásra és részletes vitára nem kerül majdan sor.

Indítványozom ugyanakkor, hogy az Országgyűlés bocsássa részletes vitára az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosításáról szóló T/2564. számú törvényjavaslatot. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)

265 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett... Továbbra is vannak képviselők, akiknek továbbra sem működik a gépe. Egy képviselő úr? (Jelzésre:) Akkor 266 igen szavazattal, 8 nem ellenében, 15 tartózkodás mellett az Országgyűlés elfogadta a javaslatot.

Tisztelt Országgyűlés! Z. Kárpát Dániel, a Jobbik képviselője és a Házszabály 129. § (1) bekezdése szerinti támogató képviselők a Jobbik, a Fidesz és a KDNP soraiból "A magyar népességfogyás megállításának sürgető szükségessége" címmel politikai vita megtartását kezdeményezték. A politikai vita kezdeményezésére irányuló indítványt V/2462. számon kapták kézhez. (Zaj, beszélgetés. - A kormánypártok soraiból több képviselő elhagyja az üléstermet.) Ezek szerint láthatóan kevesebb képviselőt fog a téma érdekelni, mint ahányan szavazni bejöttek erre a két gombnyomásra.

Legnagyobb sajnálatom mellett egyperces technikai szünetet rendelek el. (Rövid szünet. - Számos képviselő távozik az ülésteremből.)

Tisztelt Képviselő Urak! Ha legalább egyéb ügyes-bajos dolguk van, akkor azt ne a teremben beszéljék meg, hogyha kérhetem, mert a saját miniszterük szeretne egy kormányzati előterjesztéssel mintegy fél órában a népességfogyás kapcsán a politikai vitanapon expozét tartani. Legalább a saját miniszterüket meghallgathatták volna!

Addig is ismertetem a vita menetét. Elsőként a kormány képviselőinek nyilatkozatára kerül sor, összesen 30 perces időtartamban; ezt követően az egyes képviselőcsoportok vezérszónokainak felszólalása következik, 20-20 percben; majd a további képviselői felszólalások következnek a frakciók, illetve a független képviselők rendelkezésére álló időkeretben. Az üléstermi információs táblán az érdeklődők figyelemmel kísérhetik majd az időkeret felhasználását; a vitanap végén a kormány képviselője 15 percben válaszol a vitában elhangzottakra.

Felkérem Tiba István jegyző urat, hogy ismertesse az időkeretes vita szabályait.

Felszólalások:  <<  23  >>    Ülésnap adatai