Készült: 2020.08.07.12:08:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

15. ülésnap (2018.06.29.), 54. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:52


Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy az előre tervezett felszólalásom előtt az elmúlt felszólalói kör bizonyos kijelentéseire reagáljak röviden.Elsőként talán arra a picit komikusnak mutatkozó helyzetre, hogy az imént a Párbeszéd-frakció átadta a maradék idejét az MSZP-frakciónak. Ez a Párbeszéd-frakció, azért rögzítsük a jegyzőkönyvben, a népmesei „hol volt, hol nem volt” kategóriába tartozó frakció. (Közbeszólások az MSZP soraiból: És a KDNP?  Mint a KDNP!) Néha van, néha nincs, és most éppen úgy látom, hogy a költségvetési vita nem nagyon érdekli őket, merthogy az elmúlt három napban nyomaiban sem véltük felfedezni a Párbeszéd-frakció jelenlétét. Ez azért is különösen kellemetlen, merthogy a két pécsi választókerületből a rajtam kívül megválasztott képviselő egy közgazdászprofesszor, Mellár Tamás, akit úgy tűnik, hogy nem érdekel a költségvetés vitája, és nem vesz részt ebben a munkában. (Dr. Harangozó Tamás közbeszólása.) Fájó a hiánya és a munka elkerülése az ő esetében, de majd a pécsiek erről gondoskodnak.

Még egy fontos kérdés, Tóth Csaba képviselőtársunk, aki most már ugyan nincs itt, de az előző körben a felszólalásában egy olyan labdát ütött fel, amit nem szabad nem leütnünk. Azt vélte kijelenteni, hogy a kormány Budapest-ellenes. Szeretném Magyarország Kormánya és a többségi kormányzó Fidesz-KDNP közössége nevében (Dr. Harangozó Tamás közbeszólása.) visszautasítani ezt a kijelentést, képviselő úr. Azt gondolom, hogy a Budapest-ellenesség a 2010 előtti baloldali kormányzások időszakát illeti, tehát ha ön a saját háza táján söprögetne, akkor találná meg az erre vonatkozó problémákat. Itt pedig Budapest és a magyar önkormányzatok felfelé ívelésének korszakában vagyunk éppen. (Felzúdulás és közbeszólások az MSZP soraiból.) Akinek hályog van a szemén vagy pedig tudatosan félremagyarázza a történéseket, azok azok, akik tönkretették az önkormányzatokat és tönkretették az országot. Ez pedig a baloldali kormányzás időszaka, amikor önök voltak hatalmon 2010 előtt. (Közbeszólások az MSZP soraiból, köztük dr. Harangozó Tamás: Most Pécsről beszéltél?)

A mostani költségvetés vonatkozásában Banai Péter Benő államtitkár úr folyamatos megnyilvánulásai valóban azt erősítik, amely szerint a jelenlegi költségvetés pontosan egy irányban van a 2010 utáni költségvetésekkel. Tehát egy egymásra épülő folyamatos munka újabb lépcsőfokára lépünk. Szeretném emlékeztetni a most hangoskodó ellenzéki képviselőtársaimat, hogy az ő időszakukban a megszorítás volt a Szent Grál, mindig a megszorításokhoz nyúltak vissza, és ezzel teljesen tönkrevágták a magyar költségvetést, a csőd szélére juttatták 2010-re a magyar háztartásokat, a magyar embereket, az önkormányzatokat is és az egész államháztartást.

Ezzel szemben a mostani költségvetés beleilleszkedik az elmúlt nyolc év politikájába, amennyiben a növekedés hátterében a stabilitás és az adócsökkentés politikája jelenik meg. Ez a 2019-es költségvetésből kiolvasható. Ezt úgy hívják rajtunk kívül álló országokban, tisztelt képviselőtársaim, hogy magyar modell (Felzúdulás, derültség, közbekiáltások az MSZP soraiból, köztük dr. Harangozó Tamás: Pécsi modell!), amit a 2010 utáni polgári kormányzás elért. Ez a magyar modell, ami működik és eredményes, szemben az önök kormányzási időszakával. A növekedést 4,1 százalékban határozta meg a kormány. Láthatjuk, hogy ez megalapozott, hiszen már az első negyedévi adatok mutatták a 4 százalékos növekedést, úgyhogy a megalapozottsága és az óvatos tervezése is biztonságos.

Az államháztartás hiányára felhívnám a tisztelt Országgyűlés figyelmét. Az 1,8 százalékos hiánycél egy folyamatosan csökkenő pályán nyeri el az értelmét. A 2010 előtti kormányzásban, amikor a most hangoskodó képviselőtársaim kormányoztak, akkor soha nem tudták teljesíteni érdekes módon az Európai Unió és a maastrichti kritérium elvárásrendszere szerinti 3 százalékos államháztartási hiányt. Ennyit tudnak önök. A bizonyítványban egyes, elégtelen, ezt állították ki önökről. (Közbekiáltások az MSZP soraiból.) Bármennyire hangosak, legutóbb április 8án is kaptak egy nagy egyest az indexükbe, de ezt nem veszik tudomásul. (Dr. Varga László folyamatos közbeszólásai.) Önök úgy kommunikálnak, olyan magas lóról beszélnek itt az Országgyűlésben, mintha önök felmutattak volna olyan korszakot, amikor prosperált volna Magyarország vagy a magyar gazdaság. Önök mindent tönkretettek, amit tehettek. Ami nem volt lebetonozva, elzálogosították, és a magyar jövőt majdnem, kis híján csődbe vitték. (Felzúdulás, közbekiáltások az MSZP soraiból, köztük dr. Varga László: Szégyelld magad!) Úgyhogy önök szerénységet tanúsítsanak leginkább itt, ne pedig hangoskodjanak, mert nem igazolja az önök munkásságát semmi az elmúlt évekből.

A hiánycél mellett kiemelném még az államadósság folyamatos csökkenését, ami az önök korszakában 80 százalék fölötti adatot mutatott, most pedig már 2017-ben 70 százalékos értékre csökkent le, és a ciklus végére  lássanak csodát  a Fidesz-kormányzások újra el fogják érni, hogy 60 százalék alatti államháztartási hiány, illetve államadóssági ráta legyen Magyarországon. (Derültség az MSZP soraiban.) Jó, hogy kacag, Harangozó képviselő úr, mert ha megnézi az elmúlt ciklusok történetét, amíg önök kormányoztak, egekbe emelkedett az államháztartás hiánya és az államadósság mértéke (Dr. Harangozó Tamás közbeszólása.), amíg a Fidesz kormányoz, akkor önök után mindig rendet rak, ez marad.

Kifejezetten örülök annak, hogy az önkormányzatok sorában, valóban, ha önök már szóba hozták Pécs városát, akkor az állam és a kormány segítségével Pécs mindazon örökség birtokában, amit önök hagytak ott, egy működő város képét mutatja, és kifelé lábal abból a csődhelyzetből, amiben önök hagyták Pécs városát (Dr. Harangozó Tamás közbeszólása.  Folyamatos zaj és közbeszólások az MSZP soraiból.  Az elnök csenget.), és Pécs és Komló prosperál, jöjjenek el, nézzék meg, és sírjanak az önök negatív teljesítményének láttán! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  54  Következő    Ülésnap adatai