Készült: 2020.08.08.06:03:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

122. ülésnap (2020.04.27.), 254. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:17


Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem lehet más kifejezéssel illetni Pécs polgármesterének elmúlt bő egy hétben tett kijelentéseit és cselekedeteit, mint hogy ámokfutást végez az a polgármester, aki 2019. október 13-át, az őszi önkormányzati választásokat megelőzően esküdözött és hitet tett amellett, hogy szakmai munkát szeretne majd folytatni polgármesterként, és semmiképpen nem kíván politizálni. Hat hónap alatt elpárolgott ez az ígéret és ez a fogadalomtétel, és mára az országos politizálás és a kormányellenes kirohanások egész sorozata követte egymást Péterffy Attila pécsi polgármester szájából. Ez egy nagyon szomorú tettenérés. Az országos és a helyi médiumok egész sora különböző szalagcímekkel illette ezt az ámokfutást: abba rúg bele Péterffy, ahonnan a segítséget kapja; levélben szólították fel a Zsolnay Örökségkezelőt, hogy fizessen már mint a POSZT, Pécsi Országos Színházi Találkozó kft.-je; iszonyatos bénázás folyik a POSZT körül, de nem kizárt, hogy szándékosan; nyílt levélben fordult Hoppál Péter Péterffy Attila polgármesterhez; páros lábbal szállt bele a kormányba a polgármester, pedig az állam állja a pécsiek szórakoztatását; ha elesnek Pécs kulturális zászlóshajói, oda a város hírneve és a szórakozás is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy olyan városról beszélünk, Pécs városáról, amelynek a történelmi előzmények miatt talán csak a fővároshoz mérhető kulturális intézményrendszere alakult ki. Nem véletlen, hogy 2010-ben az ország történetében elsőként Pécs vállalhatta Magyarország egészének reprezentálását az „Európa kulturális fővárosa” program alkalmával. Az azt megelőző, gazdag intézményrendszer létrejötte, majd a 2010-es évad kapcsán felépült új intézmények és kubatúrák eredményezték azt, hogy valóban a vidék Magyarországának legsúlyosabb, legnagyobb intézményhálózata és fenntartandó épületei, struktúrái állnak rendelkezésre Pécs városában.

A rendszerváltás óta eltelt 30 esztendőben a 2016-os év és a harmadik Orbán-kormány hozta el azt az ünnepi pillanatot, amikor végre, átlátva a kulturális decentralizáció fontosságát, a kormányzat döntést hozott, hogy nemcsak a budapesti kulturális intézmények finanszírozásában vállal szerepet az állam, és fordul oda támogatóként, hanem a pécsi, nagyméretű, egy város kötelező feladatait messze meghaladó kulturális intézményrendszer finanszírozásában is jelentős szerepet vállal. Ebből a vállalásból éves szinten megújítandó finanszírozási megállapodás született.

Az idei finanszírozási megállapodás azonban nem tudott még létrejönni. A kulturális kormányzat csomagban tárgyalt a pécsi városvezetéssel. A csomag egyik fontos része a Pécsi Nemzeti Színház, amely az idei esztendőben 125 éves, tehát egy és negyedszázados jubileumi évét ünnepli, ha tudja ünnepelni, merthogy a krónikák szerint olyan még nem fordult elő, hogy például bérfizetés ne történt volna a Pécsi Nemzeti Színházban. Ma pedig az 50 millió forintos banki hitelkeretéből 48 millió forint ki van már aknázva a Pécsi Nemzeti Színházban, tehát előfordulhat, hogy akár bérfizetési problémák is keletkezhetnek a teátrumnál, amennyiben a kormány-város megállapodás a város hibájából a következő napokban nem jön létre.

(16.50)

Ugyanilyen mulasztásos hiba, hogy a város a januári kormányzati ajánlatot a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. finanszírozására nem fogadta el mindeddig, amely intézmény vagy amely cég egy hatalmas portfóliót kezel, a világörökségi helyszínektől a Kodály Központon és a Zsolnay Kulturális Negyeden át még számos kisebb intézményegységet, benne a Pannon Filharmonikusokat.

Az összes portfólióelem működtetéséhez 1,9 milliárd forint többlet-, a normatíván felüli állami különtámogatást ad évenként megújított szerződés keretében a kormányzat. Ebben azonban, azt mondta a kulturális tárca, hogy célszerű lenne, hasonlóan egyébként a 6-7 évvel ezelőtti döntéshez, amikor az állam tulajdonba vette a Filharmónia Magyarország Kft.-t, és pécsi székhelyű, de állami tulajdonú kft.-vé tette, ugyanígy kellene talán eljárni a Zsolnay Örökségkezelővel. Ez a megállapodás is várat magára.

Bízunk abban, hogy az ámokfutás véget ér, és a kompromisszumot végre a polgármester megtalálja a kulturális kormányzattal, és elmegy a fekete felhő a város fölül. Mindenkinek ez az érdeke. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)




Felszólalások:  Előző  254  Következő    Ülésnap adatai