Készült: 2020.08.07.12:26:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

101. ülésnap (2019.12.09.), 118. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOPPÁL PÉTER (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Lezajlottak az önkormányzati választások október 13-án, ezt követően október 31-ével megalakult Baranya megye székhelyén Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata. Komlón nem sikerült ilyen gyorsan önkormányzati testületi alakuló ülést tartani, hiszen az ellenzék megtámadta az eredményeket, a választási eredményt, és egy szavazókörben ismételni kellett. Az ismétlés eredményét is megtámadták, de erre már nem adott lehetőséget a bíróság. Így végül december 5-én ott is megalakulhatott a képviselő-testület.Tisztelettel szeretnék egy áttekintést adni az Országgyűlésnek arról, hogy azok az önmagukat civilnek beállító szervezetek, akik mind a két városban egyforma forgatókönyv szerint, már jól ismert helyi politikai arcokként civil szervezetbe tömörülve indultak el a választásokon, hogyan mutatták ki a foguk fehérjét már az alakuló ülésen vagy azt követően hamarosan.

Pécs városában a Mindenki Pécsért névre hallgató egyesület egyébként már az alakuló ülésen pártfrakciókra bomlott, tehát lehullott a civilség álarca már az alakuló ülésen. Kiderült róluk, hogy az antidemokratikus érzékeik sokkal erőteljesebbek annál, mint amiket ígérgettek a választások során. Tehát már az alakuló ülésen bizonyították, hogy alapvetően ők a hatalmat akarták, és semmiféle demokratikus érzékükről nem tesznek tanúbizonyságot ebben a hatalomgyakorlásban.

Mi is történt konkrétan? Az SZMSZ módosításában Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése arról döntött ellenzéki többséggel, hogy megszűnt a napirend előtti hozzászólások lehetősége. Kérdezem itt a parlamenti többségtől és a kisebbségtől, az ellenzéktől, hogy bárki is ezt demokratikus eszköznek tekinti-e. Továbbá megszüntették a bizottsági alelnöki tisztséget is. Mind ez idáig, amikor nem nyert egyetlen körzetet sem Pécs városában az ellenzék az elmúlt ciklusokban, akkor is a kormányzó többség biztosította az ellenzék számára, hogy minden bizottságba delegálhatott alelnököket. Ezt most elvették, és megszüntették a kisebbségbe szorult kormánypárti képviselők alelnöki ellenőrző funkcióját. Továbbá a levezető elnök, magyarul a polgármester részvételét a vitában lehetővé tette az új módosítás. Ez egy olyan demokratikus norma volt, hogy a levezető elnök levezető elnök volt, korábban a vitában nem vett részt. Még maga Toller László is és a későbbi polgármesterek is tiszteletben tartották ezt a szabályozást. Az új polgármester ezt már kidobatta az SZMSZ-ből.

Továbbá hevenyen hangoztatta az ellenzéki pécsi többség, hogy a város a polgármester által aláírt átadás-átvételi jegyzőkönyvvel szemben, amelyben az szerepel, hogy tartalékai, milliárdos tartalékai vannak a városnak, egyes megítélések szerint 4 milliárd feletti, más megítélés szerint 7 milliárd feletti tartalék, saját aláírását az új pécsi polgármester áthúzva már arról kiabáltak egy héttel az átvétel után, hogy több tíz milliárdos hiány van, és a csőd szélén áll a város. A csőd szélén álló Pécsett ugyanakkor ezzel egyidejűleg mesés ügyvédi átvilágítási díjakat helyeztek kilátásba, és minden önkormányzati cégnél milliós tételeket, esetenként többmilliós vagy tízmilliós tételeket fognak bezsebelni a város vezetéséhez közel álló ügyvédi irodák. Megjegyzem, a kampányban azt ígérte a polgármesterjelölt, aki most polgármester, hogy ingyenes lesz majd ez az átvilágítás, nem kerül pénzébe a pécsieknek. Erről is, úgy tűnik, hogy hazudtak.

Továbbá utolsó megjegyzés, hogy a saját fizetésüket is felemelték az alakuló ülésen és azt követően. Tehát a bizottsági részvételt és a bizottsági elnöki részvételt ma sokkal nagyobb fizetéssel díjazzák a mai többségi ellenzéki politikai erők, mint amilyen mértéktartó volt az elmúlt tíz évben a fideszes városvezetés idején az akkori önkormányzati tiszteletdíj. Magyarán, miközben politikai tisztogatásokat tartanak, nemcsak intézmény- és cégvezetőket váltanak le, hanem referenseket is, aközben saját fizetésüket emelik.

Komlón sem alakult másképpen a helyzet. Ott az eddigi kilenc év alatt kialakult gyakorlat szerint, mely szerint egy alpolgármester volt a város polgármestere mellett, a fideszes polgármestert most arra kényszeríti a többség, hogy két alpolgármester legyen, illetve nagyon elegánsan az eddigi 80 ezres bizottsági elnöki, frakcióvezetői fizetést, amit a Fidesz 80 ezer forintban határozott meg korábban, most 300 ezer forintra emelik.

Tehát Komlón is és Pécsett is, miközben a saját fizetésük megemelése, politikai kifizetőhellyé történő önkormányzati lezüllés zajlik, mindezzel egyidejűleg antidemokratikus fordulatot látunk. Reméljük, hogy a választók ezt is jól látják. Köszönöm a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai