Készült: 2021.06.22.23:13:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap, 70. felszólalás
Felszólaló Gyurcsány Ferenc
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:50

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Képviselő Úr! Köszönöm szépen részletekbe menő tájékoztatását jövedelmi helyzetemről. Önt megdicsérhetem, jól tudja olvasni a vagyonnyilatkozatomat, gratulálok ehhez. (Derültség az MSZP soraiban.)

Ami a kérdését illeti: azt hiszem, hogy ez a kormány, illetve e kormány elődje volt az, amely a minimálbért adómentessé tette. Például ezt kívánjuk tenni. Azt gondolom, hogy ez a kormány volt az, amely az elmúlt években már a személyi jövedelemadó kulcsait csökkentette. Kár, hogy nem önök tették meg. Majd a mi kormányunk lesz az, amelyik a következő évben a középső adókulcs megszüntetésével a 800 ezer és másfél millió forint közötti jövedelműek számára kedvezőbb adóterhelést fog biztosítani. Ezt tesszük, kedves képviselő úr, önökkel ellentétben a mi kormányzásunk első két évében a munkajövedelmek több mint 20 százalékkal, a nyugdíjak reálértéke több mint 15 százalékkal növekedett.

Miután ön az előző kormányban szolgált, nyilván nemcsak az én vagyonnyilatkozatomra emlékszik, hanem a saját intézkedéseikre is, amikor is a munkajövedelmek és nyugdíjak növelése alatta maradt az 5 százaléknak. Gondolom, hogy az ebbéli lelkiismeret-furdalás okozza azt, hogy ön ilyen intenzíven érdeklődik a mi kormányunk politikája iránt.

Tájékoztatom, hogy a mi kormányunk politikája a jövőben is azt fogja szolgálni, hogy azoknak jusson több a közösből, akik egyébként nehezebben élnek. Nem a felső középosztályt gazdagítjuk, ahogy az önök kormánya tette, mert azt a politikát egy konzervatív politikának, a többség érdekét nem szolgáló politikának gondoljuk. A magunk politikáját pedig olyannak látjuk, amely találkozik a többség igényével, amely azoknak segít, akiknek több igénye és több szüksége van rá.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Felszólalások:  <<  70  >>    Ülésnap adatai