Készült: 2020.07.16.16:40:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 188. felszólalás
Felszólaló Dr. Apáti István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A 49-es főút forgalma napi szinten keseríti meg most már hosszú évtizedek óta a szatmári térségben élő emberek életét, hiszen a tiszabecsi és a csengersimai határátkelőhely irányából érkező forgalom a Csenger-Győrtelek közötti szakaszra, Mátészalka jelentős részére és Kocsord egész területére elviselhetetlen terheket ró. 2006-ban 24 óra leforgása alatt 10 320, míg 2010-ben már több mint 16 ezer gépjármű haladt át Kocsord község területén. Az előző ciklusban többször megkérdeztem az útépítéssel kapcsolatos időpontokat, fejleményeket, akkor azt ígérték, hogy 2014 és ’17 között elkezdik az építést. Ebből semmi nem lett.

A miniszterelnök úr erre ígéretet tett egyébként tavaly a román választási kampány véghajrájában, illetőleg idén május 4-én, a Csenger járási tanuszoda átadásakor. Mint ahogy ígéretet tett a csengeri börtön megépítésére is, amelyről azt kell tudni, hogy Csenger város önkormányzata az ezzel kapcsolatos pályázatot már réges-régen elnyerte, jelentős forrásokat áldozott az előkészítő munkálatok elvégzése érdekében, legalább 80 fő kezdte el az oktatást-képzést, sokan korábbi munkahelyüket, megélhetésüket adták fel annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtásban folytatják majd a tevékenységüket. Ehhez képest azt láttuk, hogy az első közbeszerzési eljárás eredménytelen lett, a második már eredményes, igaz, ez egy érdemi előrelépés, de még mindig kétséges a börtönépítés megkezdése; nem beszélve a fogvatartotti zsúfoltság csökkentésének igényéről, és nem beszélve arról, hogy legalább 250 ember tudna munkahelyhez jutni ezáltal.

A kérdések tehát a következők: mikor kezdik el az M49-es gyorsforgalmi elkerülő út megépítését? Hány ütemből fog állni a kivitelezés? Mikorra várható az Őrtől Csengerig tartó szakaszon a kivitelezés befejezése? Illetőleg mikor kezdik el a csengeri börtön kivitelezését? Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiból.)

(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost
Móring József Attila,
Hiszékeny Dezsőt
Hegedűs Lorántné váltja fel.)

(15.00)
Felszólalások:  Előző  188  Következő    Ülésnap adatai