Készült: 2020.07.02.22:25:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 268. felszólalás
Felszólaló Dr. Apáti István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:58


Felszólalások:  Előző  268  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Röviden szólnék csak hozzá. Az időtényezőről beszélnék, mégpedig az elbírálási határidőkről és a kifizetési határidőkről nagyon röviden, ugyanis mind a kettő elég szomorú képet mutat. Én örülök annak, hogy vannak olyan választókerületek vagy térségek, ahol a TOP-os pályázatokat viszonylag gyorsan elbírálták, de ez a viszonylag gyorsan is egy-másfél évet jelentett, ami szerintem szégyenteljesen és tűrhetetlenül hosszú. De tudunk számos olyan TOP-os pályázatról, mondjuk, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5-ös számú választókerületben vagy egyébként más, észak-alföldi régióhoz tartozó településeknél, ahol 2016 májusában adták be a pályázatokat, és még mindig nincsen semmilyen érdemi, támogató döntés. Tizenkilencedik hónapja húzódik az egész.

Nem beszélve arról, hogy itt szembesülnünk kell egy szokatlan körülménnyel, hogy itt a pénzszűke állhat elő. Tehát sok esetben önök a pénzbőség adta lehetőségekkel élnek vissza a korrupció kapcsán, itt viszont pénzszűke állhat fenn, ugyanis, amikor tavaly tavasszal a települések ezt beadták, akkor még nem vagy csak csekély mértékben tudtak számolni az anyagár-emelkedésekkel, amelyek azóta legalább 20-30 százalékos mértékűek, és nagyobb részt a munkaerőhiány miatt előállt várható munkadíjtöbblettel sem tudtak számolni. Ez a két hatás, a drágább anyag és a drágább munkaerő egyszerre jelentkezik, tehát jelentősen megdobja, megnöveli az eredetileg szűkebbre tervezett költségvetéseket. Könnyen lehet, hogy nyertes pályázatok közül is sokat nem fognak tudni megvalósítani. Ez egy valós probléma, többször jeleztük már ezt, önök erre egyébként érdemben nem tudtak reagálni. Valószínű, hogy kezd ürülni a kassza, hiszen meg lehet egy darabig előlegezni az állami költségvetésből vagy nemzetközi hitelekből ezeket a forrásokat, de aztán előbb-utóbb ezek a lehetőségek elfogynak, és ha Brüsszelből nem fogják utalni a pénzt, akkor bizony komoly gondok állhatnak elő.

Az elbírálási határidők tehát borzasztóan hosszúra nyúlnak, szerintem irreális és semmivel nem jobbak e tekintetben ‑ tisztelet a kivételnek ‑, mint mondjuk, a 2010 előtti időszakban. De a teljesítési és a kifizetési határidők pedig még tragikusabbak.

(18.40)

Elmondtam itt a közbeszerzési vitában néhány héttel ezelőtt, hogy úgy nem lehet mikro-, kis- és középvállalkozásokat fejleszteni, segíteni, hogy elvégezték az építőipari munkát, legyen ez az építőipar bármelyik szegmenséhez tartozó munkatípus vagy munkanem, elvégezték a szolgáltatást, leszállították az árut, és akkor az áru ellenértékét, a szolgáltatás díját és a kivitelezési díjat pedig nemhogy 30 napon, 60 napon vagy 90 napon belül nem látják, hanem sok esetben féléves, éves csúszásokkal fizetik ki, ha egyáltalán megkapják a pénzüket, miközben ezek a vállalkozók, döntően a kisebb tőkeerejű alvállalkozók, már beletették a saját kis tőkéjüket az anyagba, kifizették a munkaerőt, annak minden adó- és járulékterhével együtt. Tehát ők beletettek mindent, amit csak lehetett, utána pedig várják, nagyon nagy csúszásokkal, ezeket az összegeket.

Lehet, hogy vannak olyan kivételesen gyorsan elbírált pályázati szegmensek, ahol mondjuk, ez gyorsabb, de én számos helyen találkozom ezzel a problémával. Ennek ékes példája, az előbb mondtam, a TOP, ott még az elbírálással is gondok vannak, de higgyék el nekem, hogy teljes mértékben megöli a maradék kis- és középvállalkozói szektort az, hogy jóval később jutnak a pénzükhöz, mint ahogy jogszerű lenne. Semmilyen kompenzációt nem kapnak, semmilyen kártalanítást vagy kártérítést nem kapnak, gyakorlatilag szaladhatnak a pénzük után.

Ez az egyik oka annak, hogy az építőiparból is rengetegen elvándorolnak, nemcsak a kétkezi munkások, hanem korábbi vállalkozók is letették a lantot, és inkább kimennek külföldre, mert sokkal kevesebb kockázatot kell vállalni, sokkal kevesebb stresszel jár, és ott biztos, hogy látják a pénzüket. Szóval, lenne bőven min változtatni, úgyhogy a sikerpropaganda mellett azért gondolkodjanak ezen is! Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  268  Következő    Ülésnap adatai