Készült: 2020.07.05.22:54:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2017.05.31.), 58-60. felszólalás
Felszólaló Dr. Apáti István (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 14:56


Felszólalások:  Előző  58 - 60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. APÁTI ISTVÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Szem nem marad szárazon ezen megható mondatok hatására, tisztelt képviselőtársaim. Amikor a Fidesz-KDNP képviselői esélyegyenlőségről, főleg az országgyűlési választásokkal kapcsolatos esélyegyenlőségről beszélnek, akkor egy régi vicc átalakított formája jut eszembe. E tekintetben mi a különbség a Fidesz-kormány és egy terrorista között? A terroristával lehet tárgyalni ‑ tudják, ez a különbség e tekintetben. Persze, ez egy kicsit talán erősnek, kisarkítottnak, túlzónak tűnik, de mégsem annyira, ha megnézzük.

Ugyanis az a helyzet, hogy részben abból az irányból fúj a szél, hogy önök, hála a jóistennek, több mint két évvel ezelőtt elvesztették a kétharmados többségüket, és nem tudják kényük-kedvük, napi politikai érdekeik szerint átírni például a magyar választójogi rendszert, a választási eljárásról szóló törvény szabályait. És kínjukban elkezdtek vakarózni, mindenfajta trükkökhöz folyamodni. Látják azt, és az a pár héttel ezelőtti, Gulyás Gergő által összehívott ötpárti egyeztetésen is kiderült, hiszen az ellenzéki pártok nyilvánvalóvá tették az önök számára, hogy semmilyen választási eljárásról szóló törvénymódosításba nem megy bele senki, ilyen módosításhoz egyetlen ellenzéki párt sem adja a támogatását egy évvel az országgyűlési választások előtt, sőt most már gyakorlatilag tíz hónappal a választások előtt.

Aztán próbálkoztak azzal, hogy a településképről szóló törvényben próbáltak elrejteni ilyen szabályokat, de ezek is többségükben kétharmados felhatalmazást, kétharmados többséget igényelnének, éppen ezért egy LMP által beadott túlterjeszkedő módosító javaslatot kihasználva most még egyszer visszarángatták ide az egész ügyet általános vitára oly módon, hogy a választási eljárásról szóló törvényt szeretnék módosítani. Tehát akárhogy trükköznek, nem fog működni.

Megmondom őszintén, hogy volt bennünk az elmúlt néhány napban egy olyan aggodalom vagy kétely, hogy esetleg a Fidesz és az LMP között valamilyen háttéralku jött létre, és bizonyos ismeretlen feltételek mellett az LMP támogathatja ezt a javaslatot, biztosíthatja a kormánynak a szükséges kétharmadot. Ezt az aggodalmamat egy órával ezelőtt Hadházy Ákos képviselőtársam eloszlatta, ugyanis úgy gondoltam, hogy még mielőtt esetleg erősen beleszállnék az LMP-be, ha már itt vagyunk egymástól másfél méterre, akkor az a becsületes, ha megkérdezem őket a valós szándékaikról, és tisztázzuk ezt úriember módra, a felesleges feszültségeket és vitákat elkerülve. Megkérdeztem Hadházy képviselő urat, és jelezte, hogy semmiféleképpen nem fogja támogatni az LMP ezt a javaslatot sem. Tehát úgy néz ki, hogy fokhagymás az orruk a kétharmados javaslattal, nem fog összejönni, kivéve, ha valamilyen kallódó baloldali vagy független képviselőt esetleg valahogy meg nem környékeznek, de ebben az esetben erre sem látok túl sok esélyt.

Viszont innentől kezdve az adott szó kötelez alapon úgy gondolom, hogy a gentlemen’s agreement keretében az LMP-nek ehhez kötnie is kell magát. A gentlemen’s agreement mindig egy olyan történet, aminek a legfőbb sajátossága az, hogy mindig csak utólag derül ki, hogy valóban úriemberek kötötték-e. Innentől kezdve, hogy lehet, hogy önök az LMP magatartását félreértelmezték, vagy kétségbeesésükben próbáltak belekapaszkodni abba a szalmaszálba, amely révén most visszarángatták ide, és megint egy újabb általános vitát tudtak generálni, azt nem tudom, de úgy néz ki, hogy nem fog működni az az elképzelés. Mert miről szól? Mi ennek az eredete, az őstörténete, tisztelt képviselőtársaim? Ne nézzük már egymást madárnak!

(12.50)

Önöknek semmi bajuk nem volt sem a településképi törvénnyel, meg a választási eljárásról szóló törvénnyel sem, amíg meg nem jelent a Jobbik óriásplakát-kampánya. Elmondtuk ezzel kapcsolatosan, hogy bár vannak üzleti titoknak vagy szerződéses titoknak minősülő részei a Jobbik és a plakátokat megjelenítő cég közötti szerződésnek, de az Állami Számvevőszék, illetőleg bármelyik más ellenőrzésre feljogosított hatóság ellenőrei, szakemberei belenézhetnek ezekbe a szerződésekbe is, tehát mi önökkel ellentétben nem fogunk titkolózni, mert nincs rejtegetnivalónk.

Önök ettől nem nyugodtak meg, borzasztóan felháborodtak. A szeretve tisztelt, istenített vezetőjük mérhetetlenül kiakadt, felháborodott, valószínűleg tajtékzott az óriásplakátok láttán. Persze minden oka megvan rá természetesen, hiszen most kiderül az igazság. A hazai közélet négy fő felelőse, a közpénzek jogszerűtlen felhasználásának felelősei ott virítanak körülbelül 2500 plakáton országszerte, és ez sérti az ő érzékenységüket. Ilyenkor hirtelen nagyon érzékenyek lesznek, és nagyon elkezdik sajnálni saját magukat. Hát tetszettek volna tartózkodni a lopástól! Tudják? Mert aki a falból kilógó vezetéket elkezdi fogdosni, azt előbb-utóbb megcsapja az áram. Nem kell fogdosni a vezetéket; nem kell lopni, nem kell bűnözni, nem kell túlárazott közbeszerzéseken a közpénzeket nagy teljesítményű szivattyúkkal kiszivattyúzni; nem kell áron alul adni állami vagy önkormányzati ingatlanokat, nem kell jóval valós piaci érték felett vásárolni ingatlanokat, nem kell 150 milliárdot lenyúlni letelepedésikötvény-bizniszek révén, és akkor nincs szükség ilyen óriásplakátokra. Az ok-okozati összefüggés tehát így áll fenn. Ez ‑ ha úgy tetszik ‑ a magyar társadalom igazságérzetének megfelelő módon a Jobbiknak mint legerősebb ellenzéki pártnak egy természetes reakciója, gyakorlatilag egy immunreakciója volt az önök ténykedésére, hiszen a média 90 százalékát maguk alá gyűrték. Milyen esélyegyenlőségről beszélnek? Grammra, mint az aranyat ‑ nem kilóra, az már régen volt ‑, lassan felvásárolják a megyei médiákat, hogy gyakorlatilag csak azt a tudatmódosító médiatevékenységet tudják kifejteni, ami a Kárpátok új géniuszának érdekeit szolgálja a 2018-as választások megnyerése érdekében. Semmi más nem érdekli önöket! Hiszen a 2020-as uniós költségvetési ciklusig megpróbálják még az utolsó falatokat is kiszakítani, ahhoz pedig meg kellene nyerniük a jövő évi választásokat, és ennek rendelnek alá mindent.

Hogy az amúgy is legerősebb ellenzéki párt komoly problémákat okozott már önöknek, ráadásul ez az óriásplakát-kampány aztán újabb százalékokkal növelte a Jobbik népszerűségét, ezt megpróbálják meggátolni, meg hát nem bírják elviselni a kritikát. Ehhez ismerni kell a kedves vezető személyiségét is. Ő semmit nem bír elviselni, a párton belüli kritikát sem, a párton kívülit sem. Éppen ezért kiadták a parancsot, hogy „Ausradieren!”, kiradírozni mindent, ami elmondja az igazságot, ami lehetővé teszi az emberek tisztánlátását ‑ mert erről szól a történet. Akkor mondják azt, hogy nem tetszik a Jobbik óriásplakát-kampánya, sérti a miniszterelnök úr és az ő közvetlen környezetének az érdekeit, és megpróbálnak ott keresztbe tenni a Jobbiknak, ahol akarnak. Legalább akkor őszinték lennének. Ugyanis a mi gazdálkodásunk átlátható. Mindegyik hatóság, élén a Számvevőszékkel, az önök embere által vezetett Számvevőszékkel, aki képviselő korában a választókerületi pótlékkal és a lakhatási támogatással is csak nehezen tudott elszámolni ‑ na, ilyenre bízták az Állami Számvevőszéket, külön gratulálok, ilyen személy vezeti az Állami Számvevőszéket! Aztán most állandóan ellenőriznek, de soha nem tudnak feltárni semmit, mert minden rendben van, a szerződések körül is minden rendben van. Az pedig, ne haragudjanak, igencsak a kommunista rendszer legsötétebb időszakaira emlékeztet, ahogy itt valamifajta durva állami árszabályozással próbálnak élni.

Hogy közvetlenül a javaslatról is ejtsek néhány szót, ne csak a hátteréről meg az eszmei lényegéről, gyakorlatilag önök egy erőszakos árszabályozást akarnak bevezetni. Nem tudom, nem ismernek önök akár az óriásplakát-piacon, akár a hirdetési piacon vagy általában bármely termék vagy szolgáltatás tekintetében, mondjuk, a szerződés időtartamához vagy mennyiségi mutatókhoz kapcsolódó kedvezményt? Ugye, itt nem fekete-fehér a történet. Nyilvánvalóan egy olyan hirdetési hely, amelyik Buda vagy Pest valamelyik frekventált, forgalmas részén van, ahol naponta százezrek vagy tízezrek közlekednek, jóval többet ér, mint mondjuk, Északkelet-Magyarország egy eldugott, kisebb településén lévő hirdetési hely. Nyilvánvaló, hogy itt óriási különbségek vannak. Valamennyi cég, legyen az termékeket forgalmazó vagy éppen szolgáltatást kínáló cég, komoly kedvezményeket szokott bevezetni annak érdekében, hogy megtartsa, magához húzza az ügyfeleket.

Amikor mi beszéltünk arról, hogy egyenletesen kellene elosztani ‑ még az előző ciklusban ‑ az óriásplakát-piacot, akkor önök hangosan röhögtek, kinevettek minket. Emlékszem azokra a cinikus megnyilvánulásokra, mert akkor megvolt a kétharmaduk. Aztán most már kisebb az önbizalom, mert legalább már az nincs meg. Akkor mondják azt, hogy keresztbe akarnak tenni nekünk, el akarnak minket lehetetleníteni, mert egyfolytában ezen dolgoznak! Lassan már szájról olvasókat alkalmaznak a médiamunkatársaik annak érdekében, hogy ellenzéki képviselőket sározzanak be, járassanak le, tüntessenek fel rossz színben. Azt gondolják, hogy akár a településképről szóló törvényben, akár a választási eljárásról szóló törvényben majd ezt a maszlagot mi bevesszük, vagy bármelyik ellenzéki párt ezt beveszi? Nincs semmi baj az átláthatóság követelményével, sőt mi aztán igazán az átláthatóság pártján állunk.

De inkább arról beszéljenek már, amikor majd a borítékolható viszonválaszaikban megint elkezdenek minket ócsárolni meg hazudozni rólunk, hogy miféle átláthatósági követelménynek felel meg például a Farkas Flóriánnal kötött választási megállapodás, tisztelt képviselőtársaim. Lehet, hogy majd az is az óriásplakátok valamelyikén fog szerepelni. Ott nem fáj önöknek az átláthatóság? Mészáros Lőrinc évi százmilliárd forintos meggazdagodását a nyúl hozta húsvétra vagy a télapó decemberben? Ott nincsenek átláthatósági problémák? Farkas Flórián 1300 millió forinttal nem tud elszámolni? Farkas Flórián a magyarországi cigányság szégyene! A magyar parlamentarizmus egyik mélypontja! Ott nincs probléma, ott nem vizsgálnak szerződéseket, hogy az Országos Roma Önkormányzat hogy nyúlta le, pusztította el, használta fel teljesen értelmetlenül azokat a pénzeket, amelyeket… Hiába integet, Vas Imre képviselőtársam! Nagyon remélem, hogy a levezető elnök úr nem fojtja belém a szót. Most nem ön vezeti az ülést, mint az Igazságügyi bizottság ülésén, ahol ön már tőlem megvonta a szólás lehetőségét. Ott nincs probléma, igaz? Most csak hirtelen egy, az önök számára kedvezőtlen, egy önöknek nem tetsző óriásplakát-kampányba kell valamilyen módon belekapaszkodni, és azt a törvényhozás eszközeivel valahogy ellehetetleníteni. Az átláthatóságot itt kellene hangsúlyozni. Egy ilyen emberrel, aki 1300 millió forinttal ‑ 1300 millióval! ‑ nem tud elszámolni, nyugodtan lehet új választási megállapodást kötni, és nyugodtan lehet hülyének nézni a Magyarországon élő cigány embereket, akik az önök számára csak addig fontosak, amíg meg nem vásárolják a szavazataikat. Itt vannak átláthatósági problémák, meg egyébként a Habony Árpádhoz köthető cégeknél, meg Vajna bácsi érdekeltségeinél, tudják? Miért nem átláthatók a kaszinók? Hát azért, mert rengeteg adózatlan forintot meg tudnak termelni valószínűleg. Miért nincsenek bekötve a NAV online rendszerébe? Na, ott kellene az átláthatóságot firtatni, nem ott, ahol amúgy sincs vele probléma!

Nyugodtan állíthatják önök a valóság szöges ellenkezőjét, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, nyugodtan belenézhetnek megint, mondom, az ellenőrzésre feljogosított személyek, az erre meghatározott jogosítvánnyal rendelkezők, mindent a Jobbik gazdasági osztálya rendelkezésükre fog bocsátani. Ebben hiba nem lesz. Nem fognak tudni belekötni, mert nincs benne szabálytalanság. Tudják, mi nyugodtan nézünk jó lelkiismerettel és hihetetlen nyugalommal, 110/70-es vérnyomással valamennyi vizsgálat elébe. Önök ezt el tudják mondani magukról? Persze, amíg az államgépezet önöknek dolgozik, és a legfőbb ügyész úr bevédi önöket, addig persze nyugodtan mosolyognak!

Még azt sem mondom, hogy önök közül mindenki sáros, nem állítom ezt. Például azt gondolom, hogy Vas Imre nem sáros. Nagyon komoly kritikával figyelem az ő ténykedését, de abban biztos vagyok, hogy ő ilyen ügyekben nem érintett. Ezért tragikus, hogy mindig önnel vitetik el a balhét, Vas képviselő úr. Én önért aggódom. Ilyen javaslatokat mindig az ön torkán próbálnak letuszkolni, és mindig önnek kell bemutatni itt a tisztelt Ház előtt. Ez igazán méltatlan! Figyeljen már egy kicsit jobban oda, mert ‑ finomam mondom ‑ a legcsúnyább munkát akarják önnel elvégeztetni, amire ön készséggel jelentkezik. Ebben a formában…

ELNÖK: Képviselő úr, én önért aggódom, hogy kénytelen leszek megvonni a szót, ha nem tér rá (Dr. Apáti István: Már kibekkeljük ezt az egy percet, elnök úr, valahogy!) a burkolt pártfinanszírozásra.

(13.00)

DR. APÁTI ISTVÁN, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: A pártfinanszírozásról szóló törvény így, ebben a formájában megint egy személyre vagy éppen ügyre vagy adott ügyfolyamatra, egy önök számára nem tetsző jelenségre szabott jogalkotás, a személyre szabott speciális jogalkotásnak egy igen különleges altípusa. Éppen ezért még csak ne is álmodjanak arról, hogy ezt ilyen formában támogatni tudjuk, ugyanis amikor felvetettünk számos más törvényt, amit a választási eljárásról szóló törvényben kellene valóban orvosolni, például a választókerületek határainak meghúzását, hogy csak egyet említsek a sok közül, arra önök nem ilyen érzékenyek, amely megint csak és kizárólag az önök érdekeit szolgálja.

Tehát sok mindenről lehetne beszélni itt is, hogy a választókerületek extrém méretűek, vagy akár, hogyha egy körzetben van, egyéni meg listáról bekerült képviselő és akár több képviselő számára is szinte bejárhatatlanok, nem lehet megdolgozni ezeket a kerületeket úgy, ahogy kellene, mert önök ilyen méretűre, ilyen településszámúra szabták. Erről is lehetne beszélni, itt már értelmesen tudnánk egymással vitatkozni, hogy hogyan lehetne alakítani a településlétszámot, a választókerületek határát, összetételét, és sorolhatnám még.

De amíg erre önök nem nyitottak, addig meg főleg ne reménykedjenek abban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy mi ilyen átlátszó javaslatokat fogunk támogatni. Abból nem esznek! Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  58 - 60  Következő    Ülésnap adatai