Készült: 2020.07.08.17:25:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2018.10.15.), 296. felszólalás
Felszólaló Vigh László (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:37


Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VIGH LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! A 2008 után kibontakozó nemzetközi pénzügyi és gazdasági válság Magyarországra is kiterjedő hatással volt, valamint a fogyasztói kölcsönszerződésekre vonatkozó elégtelen szabályozásnak köszönhetően kerültek nehéz helyzetbe az adósok. A Fidesz-KDNP-pártszövetség elkötelezett a bajba jutott emberek megsegítése érdekében, ezért radikális intézkedésekkel próbált a helyzetükön javítani. A devizahitel-adósok megsegítése érdekében valósult meg a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény 303. §-ának újraszabályozása, amely a korábban is alkalmazott kilakoltatási moratórium meghosszabbítását célozta. A kormány 2014-ben olyan szabályozási megoldásokat készített elő, amelyek átfogóan képesek kezelni a fogyasztók széles körét, a fogyasztói kölcsönszerződések részét képező szerződési feltételek tisztességtelenségéből eredő jogkövetkezmények gyors és hatékony levonását.

A fogyasztói kölcsönszerződésekhez kapcsolódó kérdések törvényi szintű rendezése során kiemelt jelentőséggel bírt érdekeinek érvényesítésében a gyengébb félnek minősülő, a pénzügyi és gazdasági folyamatokban járatlan fogyasztó védelme. A jogegységi törvény 16-18. §-a, valamint az elszámolási törvény 38-43. §-a szabályozza az adósokat védő megvalósulásig a tárgyi ügyekkel összefüggésben folyamatban lévő perek, végrehajtási eljárások felfüggesztésének, megakadályozásának részletes szabályait. A T/961. számú törvényjavaslat az itt hivatkozott szabályozásokhoz hasonló megoldásokat javasol a végrehajtások megakasztására, illetve a folyamatban lévő perek felfüggesztésére azzal, hogy végső időpontként 2019. december 30. napját jelöli meg. A kormány az elmúlt időszakban 1 millió családnak segített megközelítőleg 1,2 milliárd forint értékben. Azt gondolom, ez komoly eredmény, amit közösen értünk el.

Kérem, hogy a fent említett javaslatokat gondolják át, és így hozzák meg döntésüket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. A Fidesz-KDNP nem támogatja a tárgysorozatba vételt.
Felszólalások:  Előző  296  Következő    Ülésnap adatai