Készült: 2020.04.07.09:18:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2009.06.09.), 124. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:19


Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Országgyűlés! Ami az adócsökkentést illeti ezen adótörvény kapcsán, úgy gondolom, hogy mégiscsak vissza kell tekinteni arra, hova is jutott ez az ország az adóterhelést, az adócentralizációt tekintve. Remélhetőleg senki nem vitatja azt a számot, hogy a GDP-hez mérten több mint 4 százalékkal növekedett az adócentralizáció az önök kormányzásának az ideje alatt. (Kovács Tibor: Nem igaz! - Göndör István közbeszól.) Ez azt jelenti, hogy Magyarországon a vállalkozásoknak és a családoknak 2002-höz képest évente 1200-1300 milliárddal több adót kell befizetniük a költségvetésbe, mint amit 2002-ben fizettek.

(15.20)

Tisztelt Képviselők! Ilyen tekintetben nézzék meg azt, ami most előttünk van. Én elfogadom önöknek, hogy nyilvánvalóan az az irány, hogy csökkenjen a járulék 5 százalékkal, természetesen jó irány, de nézzük meg, hogy mi van a másik oldalon cserébe. Ez sem tisztán járulékcsökkentés. Növekszik az eho. Így van? Növekszik az adómentes természetbeni juttatások adója, az lényegében járulékszerű növekedés. Úgy gondolom, az a probléma, hogy miután gazdaságilag és költségvetésileg egy olyan helyzetbe hozták önök az országot, hogy ősszel majdnem be kellett jelenteni az államcsődöt, lehet itt ugrándozni azzal, hogy majd én adót fogok csökkenteni, lehet ígérgetni, lehet mondani a levegőbe, lehet kommunikálni, de az a helyzet, hogy az önök saját gazdaságpolitikájának következményeként egyszerűen képtelenek adót csökkenteni. Ha nem tudják a költségvetés kiadásait lefaragni, akkor innentől kezdve az adócsökkentést el kell felejteni.

A kiadáscsökkentésre pedig igenis csak egy felelős kormányzás, egy hozzáértő kormányzás képes. Önök erre nem voltak képesek. Innentől kezdve érdemi adócsökkentésről önök már nem tudnak beszélni, majd csak egy következő kormány. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  124  Következő    Ülésnap adatai