Készült: 2020.03.31.03:45:22 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

197. ülésnap (2012.06.04.), 133. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az elmúlt időszakban a járások kialakításával kapcsolatban többször megfogalmaztuk a véleményünket, viszont itt a záróvitánál szeretnék arra szorítkozni, ami most derült ki, vagy ami most csúcsosodott ki. Hiszen elmondtuk azt is, hogy az az einstand, amivel az önkormányzatok vagyonát el kívánják venni olyan módon, hogy tulajdonképpen beleszólásuk sincs, vagy egy felülvizsgálat vagy bármiféle bírói döntés bevárása nélkül meg fogják határozni, hogy mi az, amit visz az állam, ez már egy lefutott vita. Viszont az nem volt eddig lefutott vita, hogy a járások élére, ahogy önök fogalmaztak, politikusok vagy szakemberek kerülnek. Ez egy vita volt a Fidesz-KDNP-n belül is. Önök is vitákat folytattak le, nemritkán a közvéleményt is bevonva ebbe, amit én azért nem értettem tökéletesen, mert az elmúlt húsz év bűne, hogy odáig eljutottunk, hogy ez kérdés lehet, hogy politikus vagy szakember.

Ez a kettő azért valahogy a közéletben kettévált, és az embereknek a politikáról és a politikusokról nem a szakmai hozzáértés jut eszükbe, hanem a párthű, csinovnyik hozzáállás az ország ügyeihez. De ez az elmúlt húsz év gyakorlata.

Viszont úgy tűnik, hogy a 6. javaslatban az előterjesztő úgy gondolta, hogy egészen egyértelművé teszi azt, amit egyébként Szabó Erika államtitkár asszony sem vitatott az alkotmányügyi bizottság ülésén. Ott egy az egyben elhangzott, hogy a járások élére politikusok kellenek, merthogy a járások vezetése politikai feladat, az egy olyan feladat, ahová az állam politikai lábának le kell érnie, és bizony harcedzett, nemegyszer országgyűlési képviselői vagy polgármesteri háttérrel vagy múlttal rendelkező személyek kellenek.

Az, hogy ezt ennyire nyíltan kimondják, az azért is érthetetlen és részben fájó, mert még nem is akarják leplezni a valódi célt, azt, ami egyébként itt előttem is elhangzott, hogy azoknak az országgyűlési képviselőiknek szeretnének, egyébként akár aktív országgyűlési képviselőiknek kedvezni, hiszen itt nemcsak a 2014-től kezdődő ciklusról beszélünk, hanem arról, hogy ha elfogadjuk ezt a törvényjavaslatot, akkor akár holnap ki lehet nevezni országgyűlési képviselőket a járási hivatalok élére. Ráadásul úgy, hogy valóban a helyetteseknél komoly szakmai háttértapasztalatot, végzettséget várunk el, az ő esetükben - és ez valóban abszurd - ötéves közigazgatási gyakorlatnak elismerve a polgármesteri vagy az országgyűlési képviselői tisztség betöltését.

Ez az öt év is elég vicces, mert akkor miért nem négy év, egy ciklus, vagy kettő, nyolc év. Itt valószínűleg arra játszanak, hogy aki az előző ciklusban már bent volt, és most is bent van, annál értelemszerűen már ez az öt év megvan. Ráadásul ez azért még pluszban fájó, mert azt kell látnunk, hogy az országgyűlési képviselőség önmagában semmiféle mély szakmai gyakorlatot nem igényel azoktól a képviselőtársainktól, akik sajnos nem jeleskednek megfelelő aktivitással a bizottsági és a parlamenti munkában. Természetesen vannak kivételek, de nagyon sokan nagyon jól - az elmúlt húsz évben is egyébként - végiglébecoltak négy évet, nyolc évet vagy akár több ciklust is anélkül, hogy értékelhető dolgokat letettek volna az asztalra.

Érthetetlen tehát ez a hozzáállás. Úgy gondoljuk, hogy a járások élén és a járások szintjén nem politikára van szükség, az államigazgatás, közigazgatás helyi szintjén megfelelően képzett szakemberek által, a parlament által meghozott törvényeket kell végrehajtani, végrehajtatni. Nem tudom elképzelni, és várom továbbra is államtitkár asszony válaszát arra, hogy mi az a feladatkör, amiben politikai feladatokat kell ellátni, mi az a feladatkör, ahol nem a parlament által elfogadott törvényeket kell betartatni, hanem politikát kell gyakorolni. Akkor kérem, ne csak annyit mondjanak el, hogy itt politikusokra van szükség, hanem azt is, hogy mi az a tevékenység, amit itt végre szeretnének hajtani ezekkel a politikusokkal. Az pedig egyébként megint csak egy kicsit perverz dolog, hogy önök hangoztatták, hogy a politikusi álláshalmozást megszüntetik, és pont ebben a javaslatban újra kinyitják a kapukat, és újra megengedik azt, hogy aktív országgyűlési képviselők újabb pozíciókat betölthessenek, most éppen a járások élén.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  133  Következő    Ülésnap adatai