Készült: 2020.06.05.15:23:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

313. ülésnap, 181. felszólalás
Felszólaló Kulcsár Gergely (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 1:58

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KULCSÁR GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Az utóbbi időben sokszor került reflektorfénybe Debrecen közbiztonsága, méghozzá azért, mert a Sámsoni úti menekülttábor lakói rettegésben tartották és tartják a befogadóállomás környékét és Debrecen belvárosát.

Számos garázdaság, tulajdon elleni szabálysértés, súlyos testi sértés, közszeméremsértés gazdagítja a bevándorlók bűnlajstromát. Év elején életveszélyt okozó késelés is történt a belvárosban, ezenkívül többször zaklattak, támadtak meg fiatal lányokat, asszonyokat a magukat szegény sorsú üldözöttekként beállító bűnözők.

A Jobbik többször felemelte szavát az ügyben, több sajtótájékoztatót és demonstrációt tartottunk, az Országház falai között is felhoztuk ezt a témát. Ennek hatására megerősítették a rendőrséget a környéken, és jogszabály-módosítások is történtek. A menekülttábor lakóinak száma ugyan lecsökkent, de ezt a környéken élők nem nagyon érzékelik. Továbbra is félelemben élik mindennapjaikat a békére vágyó debreceniek.

Idén június végén olyan súlyos tömegverekedés tört ki a menekülttáborban, hogy 100-150 rendőrnek kellett kivonulnia, és még a szomszédos megyékből is érkezett erősítés. Négy könnyű és egy súlyos sérültet szállítottak kórházba a verekedés helyszínéről. Csak a közelmúltban jutott a tudomásomra, hogy a verekedés során súlyosan megsérült táborlakó belehalt sérüléseibe. Ezt a hírt sehol sem közölték, pedig a debreceni polgároknak joguk van tudni, hogy gyilkosságot is képesek elkövetni a szomszédjukban lakó bevándorlók.

Tisztelt Államtitkár Úr! Tudatosan titkolták el ezt a gyilkosságot a közvélemény elől? A tömegverekedés után Kósa Lajos azt nyilatkozta, hogy "hosszú távon nem fenntartható az az állapot, ami a Sámsoni úti menekülttáborban van Debrecenben". Államtitkár úr, önök is így gondolják ezt? Mert a debreceniek nem kérnek többet a menekülttáborból. Az egyetlen megoldás az lenne, ha zárt táborrá nyilvánítanák a befogadó állomást, addig, amíg nem találnak egy másik helyet neki. Tervezi-e ezt cselekedni a kormány?

Várom érdemi válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  181  >>    Ülésnap adatai