Készült: 2020.01.29.16:45:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 42. felszólalás
Felszólaló Schmuck Erzsébet (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:54


Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mindenekelőtt engedjék meg, hogy szeretettel köszöntsem itt a parlamentben szövetségeseinket, az Új Kezdet delegációját, köztük a párt elnökét, Gémesi Györgyöt. Ezúton is köszönjük barátainknak, hogy tapasztalataikkal és tudásukkal segítették a mai tematikus önkormányzati napunk előkészítését.

Idei utolsó ülését tartotta szerdán az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, ahol napirendre került az önkormányzati köztisztviselők béremelése is. Megegyezés most sem született. A kormány egy felhatalmazás nélküli tárgyalót küldött az ülésre, akinek az volt a szerepe, hogy azt a látszatot keltse: a kormány asztalhoz ült az érdekképviseletekkel. Pedig erről szó sincs. A kormány mára teljesen kiüresítette az OKÉT-ot. Az állam mint munkáltató nem folytat érdemi párbeszédet saját munkavállalóival, semmibe veszi őket, nem vonja be őket az őket érintő, róluk szóló döntésekbe.

(12.20)

Bérekről évek óta nincs érdemi egyeztetés, a minimálbérek emeléséről is csak a versenyszféra képviselőivel ül asztalhoz a kormány.

A közszolgálatban dolgozók egyik, ha nem a legrosszabb helyzetben levő csoportját az önkormányzati köztisztviselők alkotják. A mintegy 22 ezer dolgozó többsége nettó 100-120 ezer forintot keres. A diplomás köztisztviselők tömegével hagyják el a pá­lyát, mert a megalázó bérekből nem tudnak megélni. A kormánynak erre az a válasza, hogy az önkormányzatokhoz az államnak semmi köze.

A kormány az önkormányzati hivatalok elsorvasztásával kimondja a halálos ítéletet a vidéki kistelepülések felett. Meddig akarják még sanyargatni az önkormányzatokat, mikor emelik meg az ott dolgozók bérét? Válaszát előre is köszönöm.
Felszólalások:  Előző  42  Következő    Ülésnap adatai