Készült: 2020.01.29.15:56:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 230. felszólalás
Felszólaló Schmuck Erzsébet (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:11


Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SCHMUCK ERZSÉBET (LMP): Köszönöm szépen. Néhány kérdésre röviden szeretnék reagálni, amire Csepreghy államtitkár úr válaszolt nekem, illetve miniszterhelyettes úr, bocsánat!

Az anyagokkal kapcsolatban. A legutóbbi előtt én láttam egy anyagot, de azért az sokkal inkább ilyen propagandaízű volt, ami inkább az embereknek készül (Csepreghy Nándor: Önök is emberek!), és nem egy ilyen megfelelő elemzés az Országgyűlés parlamenti vitanapjára. Meg fogom nézni a mostanit, utána fogok nézni, és ha ez nem ugyanaz, akkor én elnézést kérek. De ellenőrizni fogom.

A „túl gyorsan használják föl”. Mi arra gondolunk, hogy az európai uniós pénzek normálisan 2020-ig szólnak, önök ezt a pénzt, a 2020-ig szóló pénzt 2018 elejéig ki akarják szórni, nyilván azért, hogy felpörgessék a gazdaságot, választások jönnek, hogy el lehessen mondani, hogy ebben az évben a GDP 3,84 százalék legyen.

Itt hadd utaljak arra, hogy igenis nagyon jelentős összefüggés van a GDP-növekedés és az EU-s pénzek között. Nemrégen Varga Mihály miniszter úr a Gazdasági bizottság ülésén a beszédében elmondta, hogy most jelent meg a GKI-nak az a jelentése, amiben azt állítják, hogy a 3,84 százalékos GDP-nél, hogyha nem lenne EU-s támogatás, az 2-2,5 százalék lenne. Végül is Varga Mihály elismerte, hogy körülbelül ez a 2,5 százalék szerinte is így van. Ez már rögtön mutatja azt, hogy milyen sokat számít az európai uniós pénzeknek a felhasználása.

Kinek a pénze? Hát, lehet ezen vitatkozni, hogy uniós pénz vagy a miénk. Számomra végül is majdhogynem mindegy. Ha a mi pénzünk és a magyar adófizetők pénze, akkor sokkal felelősségteljesebben kellene felhasználni, sokkal komolyabban kellene úgy használni, hogy valóban az ország fejlődését használja, segítse elő.

És akkor végül még egy gondolat: ön mondta, hogy csak a beszállítóknak adtak pénzt, és nem a Suzukinak. Ez végül is közvetett támogatás, mert ha a beszállítók nem kapnak, akkor a Suzukinak kellett volna a beszállítóknak esetleg többet fizetni, vagy másképpen. Tehát így is lehet nézni a kérdést. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai