Készült: 2020.08.11.22:01:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

135. ülésnap, 174. felszólalás
Felszólaló Simon Gábor (MSZP)
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:21

Felszólalások:  <<  174  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON GÁBOR szociális és munkaügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Asszony! Tudni kell, hogy a képviselő asszony egy olyan kérdést tett fel, amely a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv számára évek óta komoly problémát okoz. A magyarországi igazgatási szerv számára az az érdek jelenik meg, hogy az ügyfél számára a korrekt nyugdíj-megállapítás minél előbb teljesítésre kerüljön.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy az Európai Unió több tagállamában is a nyugdíj-biztosítási jogot, szolgálati időt szerzett személyek nyugdíjának a megállapítására a Közösségen belül mozgó munkavállalókra és családtagjaikra vonatkozó szociális biztonsági rendszerek koordinációjáról szóló EGK-rendelet és annak végrehajtási rendelete, valamint a nemzeti jogszabályok az irányadók, azaz egyszerre kell figyelembe venni az uniós, a közösségi és a nemzeti jogszabályok teremtette keretet is. Tudni kell, hogy a koordinációs rendelet szabad teret ad a tagállamok számára az eljárás részletszabályainak a kialakítására. Ez azt jelenti, hogy a magyar hatóság megkeresésére adandó adatszolgáltatás és valamennyi eljárás kérdése, így a határidők is a más tagállamban szerzett jogokkal a másik tagállam nemzeti szabályozási hatáskörébe tartozik.

Képviselő asszony kérdésére válaszolva három szempontot szeretnék említeni. Az első: a legjobban elhúzódó ügyekben az érintett tagállam felelős igazgatási szerveivel egyeztetést kezdeményeztünk az ügyek intézésének felgyorsítása érdekében. Ebben az elsődleges cél az volt, hogy az adatszolgáltatás felgyorsuljon, hogy a közösségi jog végrehajtását érintő, még függőben maradt kérdéseket tisztázzuk. Az eddig lezajlott kétfordulós egyeztetést követően a továbbiakban vezetői és szakértői tárgyalásokat tervezünk. A második: szeretném elmondani képviselő asszonynak, hogy feladatunknak tekintjük a szakmai egyeztetéseken az adatszolgáltatás sürgetését is. A harmadik: ahogy azt miniszter asszony Gál Kinga európai parlamenti képviselő asszonynak is megírta levélben, szeretnénk felajánlani a további együttműködésünket és segítségünket, hogy ha mód van rá, az összekötő szervi találkozót követően legyen egy olyan témafelvetés, amely a közös kormányülés napirendjére kerülhet.

Köszönöm tisztelettel képviselő asszony kérdését. (Taps az MSZP soraiban.)

Felszólalások:  <<  174  >>    Ülésnap adatai