Készült: 2021.05.11.08:26:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

232. ülésnap (2017.06.12.), 259. felszólalás
Felszólaló Bánki Erik (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:35


Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BÁNKI ERIK (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország adópolitikája a 2010-es évet követően alapjaiban változott meg. A kormány stratégiai célkitűzése az volt, hogy folyamatosan csökkentse az adókat és a járulékokat annak érdekében, hogy ezáltal szélesítse az adózók körét, az adóteher csökkentésével pedig egyértelműen a fekete- és a szürkegazdaság kifehérítését kívánta elérni.

A Fidesznek mindig is kiemelt célja volt az adócsökkentési programon belül a munkabért terhelő járulékok és adók csökkentése. Hál’ istennek, a gazdaság teljesítménye az elmúlt időszakban lehetőséget teremtett arra, hogy folyamatosan csökkenjenek az adók Magyarországon. Az adócsökkentés keretében lehetőség nyílt nemcsak a munkabérterheknek, a társasági adónak, a személyi jövedelemadónak és sok más adónemnek a csökkentésére, hanem számos alapvető élelmiszer áfáját tudtuk csökkenteni, amely a magyar családok tízezrei számára javította az életszínvonal szintjét.

Az önök előtt fekvő adócsomag ezen az úton halad tovább: jövőre 27 százalékról 5 százalékra csökken a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa, illetve 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik az internet áfája is. Hiszünk abban, hogy az alacsonyabb adóterhelés a gazdaság kifehérítését erősíti, és jelentős szereppel bír abban, hogy a költségvetés bevételei mindezzel összhangban egyébként növekedjenek.

Tisztelt Ház! A törvényjavaslatban foglaltak szerint a következő évtől adómentessé válik az alanyi jogon szerzett orvosi praxisjog átruházásából származó jövedelem, nő a munkáltató által adómentesen adható mobilitási célú lakhatási támogatás mértéke, és bővül az adómentes ösztöndíjak köre.

Valamennyi elsőfokú közigazgatási hatósági eljárás illetékmentes lesz ezentúl, és bővül a kisüzemi sörfőzde jövedékiadó-kedvezményére jogosultak köre is. Ez csak néhány elem a jövő évi költségvetésben várható könnyítések közül, melyekből egyértelműen látszik, hogy a jövő évi adócsomag számos enyhítő kedvezményt tartalmaz a magyar adófizetők számára.

Az MSZP ezzel szemben fel akarja emelni az adókat úgy, hogy abból 300 milliárd forintos többletbevételhez jusson a költségvetés. Miközben Botka László miniszterelnök-jelöltjük „Fizessenek a gazdagok!” rákosista szlogennel kampányol, a jövő évi adópolitikát meghatározó törvényjavaslathoz egyetlen képviselőjük sem nyújtott be érdemi módosító indítványt, így hát nem sikerült megtudnunk azt, hogy miből tervezik azt az adóbevételi többletet, amit aztán utána egy más átcsoportosítás szerint osztanának szét.

Azt viszont tudjuk, hogy a kormányzásuk alatt megduplázódott a munkanélküliség, a közszférában dolgozóktól elvettek egy teljes havi bért, és a többi munkavállalót is sorozatos adóemelésekkel sújtották. Azt már csak félve teszem hozzá, hogy a nyugdíjasokat is azzal sújtották, hogy a 13. havi nyugdíjat elvették tőlük, ezzel gyakorlatilag az életfeltételeiket lehetetlenítették el.

(18.30)

Ezzel ellentétben a Fidesz politikájának köszönhetően 2010 óta 700 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, és a munkából élőket adócsökkentések, valamint béremelések segítik. A minimálbér idén 15 százalékkal, a szakmunkás-minimálbér pedig 25 százalékkal növekedik. Nő az ápolók, az orvosok, a tanárok, a katonák, a rendőrök, a szociális, a kulturális, valamint a felsőoktatási dolgozók, illetve a kormányhivatali dolgozók, a postások, a vasutasok és a vízügyi dolgozók bére is.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az összegző módosító javaslat több szövegpontosító és jogtechnikai jellegű változtatás mellett számos további, az adózók számára kedvező rendelkezést is tartalmaz. A módosító javaslat többek között a termőföldszerzés illetékmentességével összefüggésben az adminisztrációcsökkentés teljes körű megvalósítása érdekében lehetővé teszi, hogy a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény szerinti földhasználat megszüntetéséhez illetékmentesség kapcsolódjon, ráadásul a kedvező szabályozás a folyamatban lévő ügyekben is érvényesíthető.

A kisbefektetők ösztönzése érdekében a javaslat eltörli a szabályozott ingatlanbefektetési társaság által kibocsátásra kerülő törzsrészvények névértékére vonatkozó korábbi korlátozást.

A javaslat 125 millió forintról 250 millió forintra emeli azt a bevételi határt, amelynek eléréséig a hivatásos sportolók és edzők választhatják az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást.

Az élelmiszer-értékesítést kezelőszemélyzet nélkül végző automata berendezéseket 2017. december 1-jétől automata felügyeleti egységgel kell ellátni. Az összegző módosító javaslat ennek az előírásnak a maradéktalan végrehajtása érdekében rendelkezik a menedékes felügyeleti szolgáltató kijelöléséről. A módosítás szerint a kormány felhatalmazást kap a menedékes szolgáltatással kapcsolatos részletes szabályok megalkotására.

Tisztelt Ház! Összegzésként tehát megállapíthatjuk, hogy az önök előtt fekvő törvényjavaslat az elmúlt évekhez hasonlóan tovább csökkenti az adókat, bővíti a kedvezményes áfakulcs alá tartozó termékek és szolgáltatások körét, valamint számos olyan előremutató intézkedést tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a szürke- és feketegazdaság további visszaszorításához és ezzel együtt a költségvetés adóbevételeinek a növeléséhez.

Arra kérem tehát a tisztelt képviselőtársaimat, hogy a holnapi szavazás során támogassák a módosító indítványt és az egész törvény elfogadását. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)
Felszólalások:  Előző  259  Következő    Ülésnap adatai