Készült: 2020.07.11.23:26:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

265. ülésnap (2017.12.11.), 2. felszólalás
Felszólaló Kunhalmi Ágnes (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:04


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarországon minden harmadik gyerek éhezik, ebből 200 ezer súlyosan veszélyeztetett kategóriában van jelen. Hét év alatt duplájára nőtt ‑ az önök kormányzása alatt ‑ a kórházi fertőzések száma, és 30 ezer embert lehetne megmenteni évente, ha önök a foci és a stadion helyett a kórházakra és az egészségügyre költenék a közpénzt. Továbbá hét év alatt több mint 50 ezer gyereket raktak ki az iskolából, nemhogy szakmai, hanem általános iskolai végzettség nélkül, és kérem, az elmúlt hét évben odajutottunk, hogy az ország fele nettó százezer forint alatti jövedelemből kell hogy megéljen.

Kérdezem én, kérdezzük mi, MSZP-sek: ez az erős, büszke nemzetállam? Ez az, amit önök olyan nagyon erősnek és gyarapodónak tartanak, ahol minden harmadik gimnazista külföldön szeretné elkezdeni az egyetemi és főiskolai tanulmányait? Hát kérem, ha ez az Isten kegyelméből történő úgynevezett jobboldali kormányzás mérlege, akkor nagyon-nagyon ajánlom maguknak, hogy sürgősen kongassák meg a vészharangokat.

Tisztelt fideszes képviselőtársaim, vegyék tudomásul egyszer s mindenkorra, hogy demokráciában nem az Isten kegyelméből, hanem a nép akaratából kormányzunk. Aki demokráciában Isten kegyelmére hivatkozik és nem a népszuverenitásra, az bizony megkérdőjelezi az egész választások értelmét. Kérem, a demokrácia előfeltétele az, hogy a politikai szereplők partnerként tekintsenek egymásra, és kölcsönösen elfogadják egymás létét. Önök ebben a rendszerben, amit az elmúlt hét évben építettek, nem politikai ellenfélként, hanem ellenségként tekintenek a politikai partnerekre és szereplőkre, negligálni akarják őket. Mindenféle hazugsággal és rágalommal lehet ilyenkor a politikai szereplőket megvádolni, sőt koncepciós perben még el is lehet őket ítélni, sőt a nap végén még a létüket is meg lehet kérdőjelezni. Önök nemcsak a politikai partnereikkel, hanem a közélet többi szereplőjével is ezt csinálják.

Felvetődik a nép akaratára való hivatkozás. Kérem, ez is sántít az önök tekintetében. 2014-ben ugyanis a többség nem a Fideszt támogatta. Ha figyelembe vesszük az önökre leadott szavazatokat és annak eloszlását, beleértve a határon túli szavazatokat is, akkor nyugodtan és világosan kimondhatjuk, mert kimutatható, hogy az ország és a választók több mint 55 százaléka nem önökre adta le a szavazatát, pláne nem adott maguknak kétharmadot 2014-ben. Kérem, kedves képviselőtársaim, ha azt is hozzávesszük, hogy 2014-re önök több mint 560 ezer szavazatot vesztettek el 2010-hez képest, miközben a mandátumok csökkenése csupán csak 1,3 volt, bőven elmondhatjuk, hogy nem hivatkozhatnak a választásra, tehát nemhogy Isten kegyelméből kormányoznának, kérem szépen, hanem egyszerűen egy manipulált, végtelenségig eltorzított választási törvény alapján szerezték önök a kétharmadot.

Végezetül leszögezhetjük, hogy a demokráciában nem lehet érvelni és nem lehet hivatkozni Isten kegyelmére, csak a népszuverenitásra, és önök, önök is tudták, mert súlyosan torzítják és megváltoztatták a választójogi törvényt, ezért önök nemcsak hogy Isten kegyelmére, de a nép akaratára sem hivatkozhatnak.

(11.10)

Ki fogjuk kiáltani a negyedik köztársaságot, ha megnyerjük a választásokat (Derültség a kormánypártok soraiban. ‑ Dr. Rétvári Bence: Gyurcsány Ferenccel?), azért, kérem szépen, hogy ne csak csodálatos és isteni köztársasági elnökeik legyenek, hanem valódi, magyar, demokratikus köztársasága legyen Magyarországnak. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai