Készült: 2020.07.06.05:47:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

216. ülésnap (2017.04.24.), 92. felszólalás
Felszólaló Kunhalmi Ágnes (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNHALMI ÁGNES (MSZP): Nagyon szépen köszönöm. Tisztelt Államtitkár Úr! Drasztikusan romolhatnak a tanulási és magatartási zavarral küzdő gyerekek esélyei azzal, hogy jogszerűvé tennék a képesítés nélküli tanárok foglalkoztatását, és a sima pedagógusokat kényszerítenék arra, hogy gyógypedagógiai munkát végezzenek. Ez derül ki abból a tervezetből, ami április 13-án, nagypéntek előtt került fel a tárca honlapjára. Társadalmi egyeztetésre, véleményezésre pusztán április 18-ig adtak időt, pedig komoly változásokat tartalmaz.

A jövőben nemcsak gyógypedagógus oktathatna bizonyos tantárgyakat az enyhén, illetve középsúlyosan értelmi fogyatékos tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy az erre nem felkészített tanároknak kellene ezt a feladatot is ellátni. Megszüntetnék annak a lehetőségét is, hogy a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő diákokat ‑ idetartoznak a diszlexiás, diszgráfiás, diszkalkuliás tanulók is ‑ a nevelési tanácsadó javaslatára fel lehessen menteni az érdemjegyekkel való osztályzás alól. Ez mintegy százezer diákot érint hátrányosan. Az ő fejlesztésükhöz speciális felkészültségre lenne szükség és van szükség, nem az elégtelenek begyűjtésére. További javaslat, hogy az ország bizonyos régióiban, illetve meghatározott szakmai területeken pedagógus végzettség nélkül is lehetne tanítani.

Kérdezem öntől, államtitkár úr: önök végleg lemondtak a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyerekekről?

Miért nem akarják a jövőben biztosítani számukra a megfelelő minőségű oktatást? Miért csak most látják be, hogy az ország egyes részein jelentős pedagógushiány van, különösen a gyógypedagógusokat érintően? És miért a képesítés alóli felmentéssel kívánják kezelni azt a problémát, amit önök okoztak 2015-ben, amikor kényszernyugdíjazták a pedagógusokat, és nem engedik őket, hogy szerződéssel nyugdíj mellett is taníthassanak? Pedig nagy igény lenne rá. Köszönöm előre is a válaszát. (Taps az MSZP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  92  Következő    Ülésnap adatai