Készült: 2020.08.04.10:29:41 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

276. ülésnap (2005.12.05.), 406. felszólalás
Felszólaló Pásztohy András (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 3:23


Felszólalások:  Előző  406  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁSZTOHY ANDRÁS földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy bevezető gondolatként az állattenyésztésről szóló törvény célkitűzését idézzem: az Országgyűlés annak érdekében, hogy a gazdasági célú állattenyésztés biztosítsa a piacképes, minőségi állatitermék-előállítás genetikai hátterét; segítse hazánk részvételét a nemzetközi szakmai, kereskedelmi együttműködésben; szolgálja a kiváló, nagy termőképességű, gazdaságos fajták, hibridek fenntartását, fejlesztését, elterjesztését, továbbá a magyar állattenyésztés történeti múltjához tartozó állatfajták megőrzését, megalkotja, illetve 12 éve megalkotta az állattenyésztésről szóló törvényt.

Az állattenyésztésről szóló törvény szakmai kerettörvény. A törzskönyvezés és a teljesítményvizsgálat alapjait határozza meg a hozzárendelt szervezeti keretek között. Ezek a keretek lehetőséget teremtenek a kiváló minőségű hazai tenyészállatok előállítására, és ez megfelelő alapot biztosít a hatékony és versenyképes állatitermék-termelésnek.

E törvénytől kérték képviselőtársaim számon a mezőgazdaság egyensúlyának helyreállítását, az állattenyésztési ágazat szerteágazó problémáinak megoldását az általános vitában, sőt a részletes vitában is volt erre kísérlet. A bevezető gondolatokból látható, e törvény csupán szakmai alapot teremt, ami nem kevés ugyan, de a sokkal szélesebb kört felölelő kérdéseket nem oldja, és nem is oldhatja meg. Ugyanakkor az alapot az jelenti, hogy a törvény szabályozása stabil, a megjelenésétől jelentős módosítása nem volt, az elmúlt 12 esztendő ezt bizonyítja.

A tisztelt Ház elé terjesztett jelenlegi módosítási javaslat is csak pontosító elemeket tartalmaz, ami a szabályozás koncepcióját nem érinti. Az általános vita jelentős része és a benyújtott módosító javaslatok az őshonos állatok védelméről szóltak. Ki kívánom emelni, hogy az előterjesztett javaslatunk célja a civil szféra bevonása volt, nem pedig a felelősség áthárítása. Ezt a civil szervezetek üdvözölték, és nem érzik a minisztérium felelősség alóli kibúvásának.

Fontos felhívni a figyelmet, hogy az állattenyésztési törvény és az ehhez kapcsolódó intézkedések hatására az elmúlt 15 évben jelentősen nőtt az egyes őshonos fajták egyedszáma. Csak az őshonos baromfifajták esetében tapasztalható némi stagnálás. A veszélyhelyzet, ami jellemezte ezeket a fajtákat, a kilencvenes évek elején elmúlt.

A minisztérium mindent elkövet annak érdekében, hogy a különleges értéket képviselő fajták megmaradjanak az utókor számára. Egyeztetéseket fogunk lefolytatni annak érdekében, hogy az állattenyésztési törvény hatálya alá nem tartozó, de felvetett, az őshonos fajtáknak a termékein keresztül is megfelelő védelmet biztosító intézkedések megszülethessenek.

Megerősítem, hogy a törvény most előterjesztett módosításával a törvényesség megőrzését, a jogbiztonságot és az eljárásainkban a szakszerűséget kívánjuk megerősíteni. Ismételten szeretném kihangsúlyozni, hogy Magyarország az állattenyésztési törvény jelen módosításával megfelel az Európai Unió vonatkozó előírásainak is.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  406  Következő    Ülésnap adatai