Készült: 2021.03.06.02:18:48 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 108. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Szeretném emlékeztetni önt, képviselő úr, hogy amikor önök kormányoztak (Gúr Nándor: A kérdésre válaszoljál! ‑ Dr. Józsa István: Volt egy válság!), akkor a kormányzásuk idején a közszolgáktól egyhavi bért vettek el, ráadásul a Gyurcsány-, Bajnai-kormány teljes ideje alatt körülbelül 2 százalékkal növekedett a reálbér. Ha összevetjük ezt a 2010 utáni, a 2016. év végéig tartó időszakkal, akkor több mint 20 százalékkal növekedett Magyarországon az átlagbér. Ezt kellene önöknek figyelembe venni akkor, amikor sokszor kritikát fogalmaznak meg. (Gúr Nándor: A kérdésre kell válaszolni!) Tehát jelentős mértékben emelkedett a reálbér az elmúlt időszakban, 2010 és 2016 között is, így a közszférában foglalkoztatottak jövedelmi helyzetét a kormány lépésről lépésre haladva, a gazdaság teljesítőképességével összhangban, a költségvetés egyensúlyi helyzetének figyelembevételével rendezi.

A béremeléseket a kormány azokon a területeken kezdte, amelyeket a közszolgáltatások szempontjából sürgetőbbnek tartott, tehát az oktatásban, az egészségügyben és a szociális ellátásban. A következő hullámban indítottuk el a rendészeti és a honvédelmi ágazatban dolgozók illetményének rendezését, egy-egy területen általában többéves program keretében növeljük a béreket, így például az egészségügyi dolgozók illetményének emelését már 2012-ben elkezdtük, és a kormány döntése szerint az ágazat egészen 2019-ig rendelkezik menetrenddel a további bérintézkedések tekintetében. A képviselő úr állításával szemben tehát érdemi béremelésre került sor a szociális és a kulturális szférában is.

A jövedelmi helyzet javítása érdekében az illetményalap emelése nélkül is jelentős lépések történtek a közigazgatás területén, így a járási hivatalokban átlagosan 48 százalékkal, a kormányhivatalok megyei szintjén pedig átlagosan 31 százalékkal növeltük a béreket. Az elmúlt évek ágazati bérintézkedései mellett a családi kedvezmények bevezetése, valamint az szja csökkentése ugyanakkor olyan változások, amelyek pozitív hatást gyakoroltak Magyarországon a foglalkoztatottak szinte teljes körére. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Tehát így azt lehet mondani, hogy a béremelkedés folyamatos volt, és reálértékben akkora, amit a gondolataim elején önnek elmondtam, szemben az önök idejével. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai