Készült: 2021.03.05.14:11:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2017.11.20.), 90-92. felszólalás
Felszólaló Cseresnyés Péter (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:24


Felszólalások:  Előző  90 - 92  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Válaszomat sajnos azzal kell kezdenem, hogy képviselő úr és Hadházy képviselő úr kérdésükkel teljes tájékozatlanságukat árulták el mind a szakképzés rendszere, mind pedig a parlament előtt lévő szakképzési, felnőttképzési törvény módosításával kapcsolatban. Ugyanis az önök által feltett kérdés rámutat arra, hogy a képviselő úr és társa összekeverte a felnőttképzést és az iskolarendszerű szakképzést. Jó lett volna, ha szerdán itt vannak a vitán, és nem üresek az önök padsorai, és figyeltek volna arra, ami itt elhangzott.

(Az elnöki széket Lezsák Sándor,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Ugyanis, folytatva a gondolatot, a bevezetni tervezett rövidebb ciklusú, államilag támogatott képzésekkel összefüggő rendelkezések kizárólag a felnőttképzés rendszerét érintik. Tehát amit ön rész­szak­ké­pe­sítés és a „gyorsított” képzés kapcsán elmondott, kimondottan csak a felnőttképzésre vonatkozik. E ren­delkezések egyébként a képviselő úr által az előbb említett rendszerből szintén hiányolt rugalmas alkalmazkodás, a többszöri munkakörváltás lehetőségét erősítik azzal, hogy elősegítik ezen, jellemzően bel­ső vállalati képzések szélesebb körű megvalósítását.

A szakgimnáziumokban, a szakközépiskolákban a képzés a továbbiakban is úgy folytatódik, ahogy eddig történt, a közismereti tárgyak alapos elsajátítása lehetőségének a biztosításával.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a kormány évek óta folyamatosan kiemelt figyelmet fordít a szakképzésre, és az elmúlt években jelentős és láthatóan eredményes tevékenységet végzett a szakképzési rendszer fejlesztésében. Ennek most két elemét szeretném kiemelni, amelyek egyértelműen mutatják azt, hogy képviselő úr tévedett a fejlesztési irányok vonatkozásában.

Az egyik a második szakképesítés ingyenességének bevezetése, a másik pedig az iskolai rendszerben folyó felnőttoktatás megerősítése, amelynek segítségével több tízezren tudnak új szakmát, második szakmát ingyenesen szerezni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) És hogy a szakképzési rendszer mennyire jól alkalmazkodik az igényekhez, az bizonyítja, hogy a külföldről érkező termelő beruházások százai mutatják, hogy a magyar szakemberek nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. (Az elnök ismét csenget.) A magyar szakemberekben és a magyar szakképzésben még a technológiai és ipari óriásvállalatok is megbíznak. Szeretném…

ELNÖK: Köszönjük szépen.

CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: ...mondani, hogy ha figyelt volna, még a külföldről ide, Magyarországra települő cégekről beszélek, képviselő úr. Elnézést, elnök úr. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  90 - 92  Következő    Ülésnap adatai