Készült: 2021.12.01.09:47:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

151. ülésnap (2004.05.17.), 452. felszólalás
Felszólaló Nyitray András (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:41


Felszólalások:  Előző  452  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NYITRAY ANDRÁS (Fidesz): Igazából Vadai képviselőtársnőm némi bizonytalansága, amit itt a második, vagy harmadik fölszólalásában a definíció lehetőségével kapcsolatosan fölcsillantott, teljesen reális és teljesen jogos. Hiszen valóban úgy van, hogy kinek terrorista, kinek szabadságharcos. És az, hogy egy kommandós most adott esetben véd egy védett objektumot, az önmagában véve teljesen független attól, hogy az adott országban van-e, úgymond, deklarált terrorizmus elleni harc, vagy csak egyszerűen védjük ezt az objektumot.

Csak emlékeztetném képviselőtársaimat, hogy nem egyszer, nem kétszer előfordult már, hogy Magyarországon működő diplomáciai testületek fokozott védelmére is sor került, hasonló erőkkel. Akkor itt most a nemzetközi terrorizmus ellen küzdöttünk? Ezt is lehet mondani, de amit legfőképpen hiányolok ebből a pontból, és ezt is elmondtam már többször, hogy itt semmiféle utalás nem történik arra, hogy ez a fajta küzdelem most akkor a Magyarország területén bekövetkező terrorista cselekmények elhárítását célozza elsősorban, vagy ebben az van benne, hogy megyünk mindenhová a világba, mert hála'istennek, mondjuk ezt, minálunk erre úgysem lesz szükség. De persze ilyet csak egy egészen ostoba ember mond, mert nem tudhatjuk, hogy mikor következik be egy ilyen fajta cselekmény. Éppen ez a terrorizmus lényege, hogy kiszámíthatatlan és előre meghatározhatatlan módon csap le.

De én változatlanul és továbbra is állítom azt, hogy Magyarországon igazából a terrorizmus elleni küzdelem katonai feladatainak ellátására lényegében nem vagy csak alig van fölkészült alakulat, fölkészült technika, fölkészült szervezet. Csak beszélünk róla, beszélünk róla, miközben valójában nem is olyan típusú feladatokról van szó, aminek valami különbsége lenne egy teljesen hagyományos hadviselési feladatban. Utalok itt vissza, mondjuk, a szállító alakulatra, annak aztán ganz egal, hogy terrorizmussal sújtott területen működik, avagy egy olyan területen, ahol a mi megítélésünk szerint nincs terrorizmus. Ez egy katonai feladat ugyan, de erős túlzás ezt a terrorizmus elleni küzdelemnek deklarálni.
Felszólalások:  Előző  452  Következő    Ülésnap adatai