Készült: 2020.09.28.08:29:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 204. felszólalás
Felszólaló Bertha Szilvia (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERTHA SZILVIA (Jobbik): Köszönöm a szót. Én a Herman István képviselőtársam által említett példára szeretnék reagálni. Nyilván vannak ilyen esetek, ez nagyon szélsőséges, amit említett. Biztos van az országban pár száz hasonló ilyen történet, csak ez alapján, ezzel hergelik gyakorlatilag a társadalmat, és erre hivatkozva próbálják meg az egyébként jogosan járó és megérdemelt szolgálati nyugdíjakat is elvenni. Tehát ez az, ami tisztességtelen, és ami gyakorlatilag a társadalom manipulálása, és ez az, ami ellen mi nagyon fel akarunk lépni.

És itt jegyezném meg, hogy nyilván voltak visszaélések is, de ezeket az eseteket pontosan az a rossz szabályozás teremtette meg, amit nem azon az emberen kell számon kérni, mert ő élt a törvény adta lehetőséggel, hanem azokon, akik ezeket a törvényeket behozták akkor, és nekik köszönhető a most fennálló helyzet, hogy ennyi korkedvezményes vagy rokkantnyugdíjas van.

Államtitkár úrnak pedig azt szeretném mondani, hogy azért tévedés ne essék, ezek az emberek nem attól félnek, hogy munkabért fognak kapni és dolgozniuk kell, hanem attól, hogy nem lesz hol dolgozniuk. (Dr. Steiner Pál: Így van!) Itt 600 ezer emberről beszélünk, mindegyik több szempontból is hátrányos helyzetben van a munkaerőpiacon, egy olyan munkaerőpiacon, ahol szakmával rendelkező, középkorú, erejük teljében levő férfiak sem találnak munkát, néha hónapokig.

Az átlagos munkakeresési idő 9 hónap, ehhez képest önök lecsökkentették 3 hónapra a munkakeresési járadékot. Így is fél év van, amíg nem tudnak mit kezdeni a teljes értékű emberek. Mit fognak ezek az emberek csinálni? Most megint azt fogja mondani, hogy nem vonatkozik a rokkantnyugdíjasokra, mert csak lehetőség, de teljesen nyilvánvalóan már többször is kifejezték, hogy a rokkantnyugdíjasok egy jó részét is vissza akarják a munkaerőpiacra toloncolni.

És akkor ismét feltenném a kérdést, mert még mindig nem kaptam rá választ, hogy az önök által korkedvezményes nyugdíjba küldött vám- és pénzügyőrökre vonatkozik-e ez, amit önök most terveznek, hogy vissza akarják őket helyezni szolgálatba.

Köszönöm a szót. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  204  Következő    Ülésnap adatai