Készült: 2020.09.26.22:41:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

92. ülésnap (2011.05.17.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Ha már így megszólított a képviselő úr, nem akarok csalódást okozni. Valóban, önnek igaza van, és jó irányban gondolkodik, amikor arról beszél, hogy itt az ügyrendmódosításra is akár szükség van. És hadd hívjam föl a figyelmüket arra, hogy egy 20 éves mulasztásban vagyunk mindnyájan itt a parlamentben, bár mi, mondjuk, kicsit kevesebb ideje vagyunk itt, de akik itt ülnek, hiszen már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna hogy alkossa törvényi formában vagy országgyűlési döntés formájában a parlament az Alkotmánybíróság ügyrendjét. Mind ez idáig erre nem került sor, éppen ezért nincs befolyása a parlamentnek arra, hogy mennyiben változtatja az ügyrendjét az Alkotmánybíróság, mennyiben gyorsítja fel ezeknek az ügyeknek a vizsgálatát, milyen háromfős tanácsokban veszi elő a fontosabb ügyeket, hogy még december 31-e előtt, mielőtt még a konkrét jogsérelmet is bizonyítani kell egy-egy alkotmányjogi panaszhoz, nos, azelőtt minél több ügyet el tudjon bírálni.

Úgyhogy e téren sajnos, bár lennének alkotmányos lehetőségeink, de a 20 év mulasztása miatt ezzel élni nem tud a parlament jelenlegi körülmények között. De én bízom benne, hogy ha az Alkotmánybíróság így egy 50 százalékos pluszmunkaerőt kap, és kibővül új alkotmánybírókkal, akkor a nyártól kezdve a fontosabb ügyeket fel tudja dolgozni.

És azért azt szeretném elmondani a Ház falai között, hiszen nagyon sok ezzel ellentétes felszólalás volt már a vita első részében is a mai nap, hogy továbbra is mindenkinek lehetősége van az Alkotmánybírósághoz fordulni, ezt a velencei bizottsággal való egyeztetés első és második körében is tisztázták a felek, hiszen mindenki, akit jogsérelem ér valamilyen alkotmányt sértő jogszabály miatt, az fordulhat az Alkotmánybírósághoz. Tehát senkit alkotmányellenes jogszabály miatt jogsérelem Magyarországon az új alaptörvény hatálybalépése után sem érhet. Mindenki Alkotmánybírósághoz fordulhat, csak előtte bizonyítani kell, hogy őt tényleg egy konkrét jogsérelem érte az általa alkotmányellenesnek vélt jogszabály alapján. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai