Készült: 2020.07.12.21:28:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

282. ülésnap (2005.12.19.), 156. felszólalás
Felszólaló Karsai Péter (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:07


Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARSAI PÉTER (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Országgyűlés! Titokban folyik a pénz a gazdákhoz? - ilyen címmel jelent meg egy írás a Népszabadság 2005. november 28-ai számában. Az írás azt feszegeti, vajh’ miért osztogatnak szét minden évben sok tíz milliárd forintot Magyarországon, hála az Unió sokak szerint túlzottan bőkezű mezőgazdasági politikájának. Ez a szépírói remek arra is példa, hogyan lehet rengeteg hamisságot és csúsztatást belegyömöszölni egyetlen kérdő mondatba. A cikk egyetlen sora sem utal ugyanis arra a magyar gazdára, aki a hozzá vagy elérkező vagy csak ígéretnek megmaradó uniós 25 százalékos bőkezűség birtokában versenyez az életben maradásáért. De azt azért megtudhatjuk az írásból, hogy ha valamely gazdálkodó, természetes személy vagy szervezet az adófizetők pénzét pályázat útján vagy bármely más támogatás formájában elnyeri, a nyertes nevét nyilvánosságra kell hozni.

Az állami támogatások szétosztását a 217/1998. számú kormányrendelet szabályozza. A hivatkozott kormányrendelet tehát tartalmazza azt is, hogy a nemzeti támogatást elnyert szervek névsorát és a kapott támogatást nyilvánosságra kell hozni. Ha hevenyészve összeszámlálom, a Magyar Demokrata Fórum ebben a ciklusban 11 alkalommal kérte az agrártámogatásokkal kapcsolatban az adatok nyilvánosságra hozatalát. Kértük, hogy legalább szektoronkénti bontásban vagy megyénként áttekinthető formában tegyék közzé az adatokat, legfőképpen a különféle konszolidációs támogatások és kedvezményes hitelek adatait. Hogy ilyen bontásban léteznek adatok, azt az agrárgazdaság 2002. évi helyzetéről szóló jelentés alapján állíthatjuk. Akkoriban - először és utoljára - megemlítették az anyagban, hogy a 2002-es gazdasági évben az agrártámogatások szektoronkénti megoszlása körülbelül 30-70 százalékos volt, idézőjelben mondom: “természetesenö a gazdálkodó személyek hátrányára. A nyilvánosságot továbbá azért is be kell vonni, mert a támogatások körüli tisztátalanságok politikai életünk sajnálatosan és rendszeresen visszatérő témái.

Tisztelt Miniszter Úr! Hogyan lehet korrekt képet kapni az ágazat valódi teljesítőképességéről, ha nem ismertek széles körben a valódi inputadatok? Hogyan lehet a valódi életképességet meghatározni, ha nem ismertek a támogatásokat leghatékonyabban toleráló szervezetek adatai? Hogyan lehet a korrupció állandóan lebegő vádját elhárítani, ha a tisztázásra alkalmas adatokat a kormányrendelet előírásai ellenére sem teszik közzé?

Várom válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  156  Következő    Ülésnap adatai