Készült: 2021.06.14.16:38:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

240. ülésnap (2012.11.21.), 30. felszólalás
Felszólaló Dr. Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:55


Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GAUDI-NAGY TAMÁS (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Magyar Zoltán képviselőtársam több gondolatot fejtett ki mezőgazdasági vállalkozók, termelők érdekeinek védelme érdekében a polgári törvénykönyv javaslatával kapcsolatban. Én is egyre felhívnám a figyelmet, ami ehhez értelemszerűen kapcsolódik.

A mezőgazdasági termékértékesítési szerződés több tekintetben szintén új szabályokat kapott, és mi azt szeretnénk, ha nem maradna 10 százalékban az a mérték, amikor a termelő jogosult kevesebbet vagy többet teljesíteni. Ezt meg kellene változtatni, hiszen gyakorlatilag a mezőgazdasági tevékenység rendszere és jellege olyan, hogy a szélsőséges időjárási viszonyoktól kezdve sok minden jobban befolyásolja a tevékenységet, mint egy rendes gazdasági tevékenység.

Tehát mi azt javasoljuk egyrészt, hogy ne csak kevesebbet legyen jogosult teljesíteni a mezőgazdasági termelő, hanem adott esetben többet is, hiszen egyszerűen ez is egy rendes része a vállalkozási tevékenységének, termelőtevékenységének, hogy nem lehet kiszámítani a termésmennyiséget. Nemcsak kevesebb mennyiség, hanem több is előfordulhat.

Másrészt ne 10 százalékos legyen ez a mérték, hanem ezt emeljük meg a duplájára, 20 százalékra, tehát az egyötöde lenne a lekötött termékmennyiségnek, amivel eltérhet a mezőgazdasági vállalkozó a termékértékesítési szerződésben kikötött mértékektől, de nemcsak lefelé, hanem felfelé is. Úgy gondoljuk, hogy ez igenis a gyakorlati szempontokat is figyelembe véve nagyon jelentősen hozzájárulhatna a magyar mezőgazdasági termelők sanyarú helyzetének javításához.

Kérjük, hogy legyenek nyitottak erre a módosításra is. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  30  Következő    Ülésnap adatai