Készült: 2020.01.18.09:57:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2009.11.10.), 46. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Néhány megjegyzés; Katona Tamásnak mondom mint volt KSH-elnöknek, hogy én KSH-adatokat hasonlítottam össze KSH-adatokkal. Talán még ő is megbízik a kollégái munkájában, bár megjegyzem, ha ilyen mértékű problémái vannak az adatokkal, a számokkal és a számok összekeverésével, akkor azért aggasztó, hogy ön egykor KSH-elnök volt ebben az országban. (Arató Gergely: Te is lehettél pénzügyminiszter!)

A foglalkoztatás, államtitkár úr, a foglalkoztatás ma alacsonyabb, mint néhány évvel ezelőtt, a munkanélküliség pedig magasabb. Ezek a KSH számai, én ezeket mondtam el önnek. Sajnálom, hogy ezeket nem akarja értelmezni.

Kovács Tibornak is válaszolhatom, hogy a Fidesz-kormány utolsó évében, a kormányváltáskor 5,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, most pedig 10,3. Nem mindegy, hogy 5,6 vagy 10,3, mert több százezer ember lehet közte (Kovács Tibor: Mondjatok egyet, ahol kevesebb!), és önnek pedig javasolom olvasásra Spanyolország korábbi történetét, mert Spanyolországban 15 százalék volt az átlagos munkanélküliség, már a konjunktúra időszakában is.

Ami a jövedelmeket illeti: Keller László büszke a reáljövedelmek növekedésére. Nem tudom, akkor ezt az évet hogyan fogja majd elmagyarázni a választóinak, hiszen 4-5 százalékos reáljövedelem-csökkenés fog bekövetkezni a gazdaságkutatók véleménye szerint. (Dr. Lamperth Mónika: Ez súlyos csúsztatás!) Azt gondolom, ezzel is érdemes lenne foglalkozni, hogy mennyire volt sikeres az a gazdaságpolitika, ahol az emberek egyre kevesebb és kevesebb jövedelemhez tudtak jutni.

Végül pedig az Európai Bizottság álláspontját tudom önöknek említeni, a múlt héten jött ki. Az Európai Bizottság véleménye szerint nem tarthatóak a 2010. évi számok, ezeket módosítani kell, és erre nem lehet csak annyival elintézni a választ, hogy túlságosan régen jártak Magyarországon. Ami ebből az egész vitából szerintem a nézőknek is átjön, az, hogy önöknek nincs mondanivalójuk 2010 áprilisa utánra, nem tudják megmondani azt, hogy milyen gazdaságpolitikát akarnak folytatni, másrészt pedig nem tudják egészen pontosan elmagyarázni, miért is van "utánam az özönvíz" érzése az embernek, ha (Az elnök a csengő megkocogtatásával a hozzászólási időkeret leteltét jelzi.) ezeket a számokat elolvassa. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  46  Következő    Ülésnap adatai