Készült: 2020.01.17.20:40:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

239. ülésnap (2009.11.03.), 35. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:25


Felszólalások:  Előző  35  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY, a költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága, ahogy az a Házszabály 121. §-ának bekezdései alapján feladata, elkészítette azt a bizottsági módosító indítványt, amelyről a parlamentnek most döntenie kell.

Az időkéslekedés okaként hadd hozzam föl, hogy ennek a költségvetésnek azért volt néhány olyan pontja, amely itt a végszavazásnál módosult, és a bizottság tagjai igyekeztek rákérdezni arra, hogy ezek a pontok vajon milyen ok folytán és milyen okok miatt változtak úgy, ahogy változtak. Csak két elemét hadd emeljem ki ennek a vitának. Az egyik a gyermekétkeztetés vitája - amelyről ez a módosító indítvány is rendelkezik -, amely fölmerült kérdésként, hogy ha a kormány már a nyár végén látta, hogy ezzel a normatívával gond lesz, akkor miért nem ment elébe az eseményeknek, és még a beterjesztés előtt miért nem módosította ezt. A miniszter úr azzal próbálta nyugtatni a felvetéseket, hogy a kormány még akkor a létszámot pontosan nem tudta, viszont a tartalékban már félretett erre pénzt. Megjegyzem, a létszám nem tudása a normatívával talán nincs ennyire összefüggésben, hiszen a normatíva az idei 65 ezer forint helyett 22 500 forint volt ebben a beterjesztett anyagban. Örömmel konstatáltuk azt, hogy a felvetések hatására visszaáll az idei normatíva (Derültség, közbeszólások az MSZP soraiból.), és a következő évben is 65 ezer forint/fő normatíva lesz.

Szeretném a képviselő kollégákat tájékoztatni arról, hogy mely pontok módosítására kerül itt sor. A már előbb említett gyermekétkeztetés az egyik ilyen pont; a másik az egészségügyi részt érinti, a kórház-finanszírozásra benyújtott módosítás, ez a másik olyan pont, amelyről szeretném tájékoztatni a parlament tagjait. Itt ugye az a kérdés merült föl, hogy az az átcsoportosítás, amelynek hatására egy 22 milliárd forintos tervezett bevétel van, az vajon kellőképpen megalapozott-e. Ebben az ügyben nem jutottunk dűlőre. Nyilván a bizottság többsége hozott egy döntést ebben a kérdésben, de továbbra is aggályosnak látjuk, hogy ez a 22 milliárd forint vajon milyen módon fog majd 2010-ben bevételként teljesülni.

Érintik a módosítások még a távhő áfáját; van egy informatikai plusztámogatás, amely megjelenik ebben a módosítósorban; a két tannyelvű oktatás kérdése, a fogyatékosok szervezeteinek az ellátása, a felsőoktatási PPP-s programok támogatása, stabilitási tartalék, bérkiegészítés, céltartalék módosítására is sor került.

Ezek tehát azok a pontok, amelyekről a bizottságnak tárgyalnia kellett, ezért nyúlt ilyen hosszúra a bizottság ülése. Nyilván ezzel a mi szerepünk véget is ért.

Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. (Taps.)
Felszólalások:  Előző  35  Következő    Ülésnap adatai