Készült: 2020.01.26.16:52:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

238. ülésnap (2009.11.02.), 2. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:47


Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az elmúlt hét aggasztó ténye, hogy drámai magasságba emelkedett a munkanélküliség Magyarországon. A regisztrált álláskeresők száma az Állami Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 566 ezer fő fölé emelkedett, ez 140 ezer fővel több regisztrált munkanélkülit jelent, mint egy évvel korábban, a KSH becslése szerint pedig a munkanélküliek száma 2009 harmadik negyedévében 436 ezer fő volt. Ez azt jelenti, tisztelt Ház, hogy a munkanélküliségi ráta meghaladta a 10 százalékot, ma 10,3 százalék, amire utoljára valamikor a 90-es évek közepén volt példa.

Tisztelt Ház! Mindez azt is jelenti, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány továbbra sem tud, tudott érdemi intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy a válság, a magyar gazdaság válsága és a világgazdasági válság ne növelje tovább a munkanélküliek számát. Hiszen tegyük föl a kérdést, vajon jó gazdaságpolitika-e az, amely a munkanélküliek számának növekedését nem tudja megfékezni. Ha itt lenne Bajnai Gordon, nyilván azt válaszolná, persze, hogy jó gazdaságpolitika, és eldicsekedne azokkal a számokkal, amelyeket ilyenkor el szoktak mondani, hogy milyen jól kezelték a válságot. Többek között a forint árfolyamát szokta miniszterelnök úr említeni; hát, megjegyzem, az elmúlt napokban jelentősen romlott a forint árfolyama is. De ha megnézzük a többi makrogazdasági számot, az államadósság mértékét, ha megnézzük, hogy a gazdaság növekedésének a mértéke, azaz visszaesésének a mértéke milyen, akkor azt látjuk, hogy bizony ennek a gazdaságpolitikának nincsenek érdemi eredményei.

Ez a gazdaságpolitika nem tudta kezelni, hanem tovább mélyítette ezt a gazdasági válságot. Vagyis Bajnai Gordonnak továbbra sincs semmilyen érdemi intézkedése. Egy funkciója van: hogy az MSZP-t, az MSZP pártját és frakcióját elvigye a választásokig, egyébként pedig kevésbé érdekli az, hogy a munkanélküliek száma hogyan növekszik. Jelezném szocialista képviselőtársaink számára, az elmúlt héten például az egyik nagy amerikai cég jelentette be, hogy 2300 fő kerül hamarosan utcára Magyarországon, és úgy tűnik, a magyar kormány érdemi intézkedések nélkül várja ennek a 2300 főnek az elbocsátását.

Tisztelt Ház! Ahogy már mondtam korábban, 1996-ban volt ilyen magas a munkanélküliség aránya, és a válság mélyítését tapasztaljuk szinte minden területen. Az infláció, a forint árfolyamának változása, a gazdaság további leépülése, a kis- és középvállalkozások csőd- és felszámolási eljárás alá kerülése - mind azt jelzi, hogy ez a gazdaságpolitika nem tudja hatékonyan kezelni a válságot. Helyette mit látunk? Újabb trükközéseket. Többek között a KSH elnökének kinevezését, mintha csak arra volna szükség, hogy a KSH számait, adatait manipuláljuk, ahelyett, hogy a tényleges folyamatokat változtatnánk meg a gazdaságban.

Európával szemben ez a kormány adócsökkentés helyett továbbra is az adóemelések eszközét alkalmazza, a munkahelyteremtés helyett további megszorítások vannak, és ahogy már mondtam az előbb, világos beszéd helyett, ezt látjuk egyébként a készülő 2010-es költségvetésben is, további trükközések. Többször elmondtuk, hogy a jövő évre készülő költségvetés megszorításokat, lefaragásokat alkalmaz, miközben egy legalább 900 milliárd forintos lyukat tapasztalunk benne. Olyan tételekkel nem számol el ez a kormány 2010-re, amelyek várhatóan a 2010-es állami kiadásokat több száz milliárd forinttal fogják növelni. Gondolok itt elsősorban a felhalmozott adósságokra, az el nem számolt tartozásokra a MÁV-nál, a BKV-nál, az MNB sterilizációs veszteségére, ami a forint árfolyamából következik. Ezekkel a kormány nem kíván elszámolni, vagyis továbbra is a trükközés az, ami ezt a gazdaságpolitikát jellemzi.

Feltehetem tehát a költői kérdést, vajon hány embernek kell még elveszítenie a munkáját, vajon hány embernek kell még az utcára kerülnie ahhoz, hogy a kormány, az MSZP végre belássa, ez a gazdaságpolitika nem mehet így tovább, ez a politika, amit önök folytatnak, nem mehet így tovább, változásokra van szükség.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a Fidesz és a KDNP soraiban.)

(13.10)
Felszólalások:  Előző  2  Következő    Ülésnap adatai