Készült: 2020.07.12.03:00:14 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2017.10.24.), 96. felszólalás
Felszólaló Dr. Kiss László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:45


Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KISS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Több mint egy év telt el azóta, hogy ugyanebben az ügyben Rétvári államtitkár úr arról tájékoztatott, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a partiumi és székelyföldi egészségügyi ellátó intézmények létrehozásával összefüggésben egy konstruktív együttműködésre törekedjen a helyiekkel, és akár egy kórház is épüljön itt. Tudomásom szerint ilyen egyeztetések valóban voltak helyi egyházak, civil szervezetek és a magyar kormány között.

A válaszából az is kiderült, hogy minden kormányzati elköteleződés korai mindaddig, amíg a szakmai elképzelések véglegesítése nem történt meg ‑ igyekeztem szó szerint idézni. Az elmúlt hónapokban sikerült előrehaladást elérniük az érintetteknek a koncepciók előkészítésében, azonban nyilvánvaló, hogy a működési kiadások és a költségvetési hatások számszerűsítése nem történhet meg a pontos szakmai tervek vázolását megelőzően. Ez történt 2016 februárjában. A válaszában valóban megerősítette akkor is, hogy folynak ilyen egyeztetések, és tudomásom szerint azóta is folynak ezek az egyeztetések.

Nem tudom, hogy hol tart az ügy, mikor lesz végleges koncepció, ebben a ciklusban elkezdődik-e esetleg egy Partiumban lévő állami vagy magánkórház építése, abban esetleg kik fognak dolgozni, tudhatunk-e valamit arról, hogy ennek az ügynek a részletei hol tartanak. Hol tart tehát a magyar állam támogatásával létrehozandó erdélyi vagy partiumi magánkórházak ügye, és vélhetőleg, ha ez tudható, milyen forrásokat kell igénybe venni, ezért mennyibe fog kerülni ez az adófizetőknek? Várom államtitkár úr válaszát.
Felszólalások:  Előző  96  Következő    Ülésnap adatai