Készült: 2020.07.06.12:11:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

250. ülésnap (2017.10.24.), 216. felszólalás
Felszólaló Dr. Kiss László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Korábban már elkezdtem arról beszélni, hogy a római-parti mobilgátnak és általában az árvízvédelemnek milyen a története az elmúlt másfél évtizedben, és ezt a hozzászólást szeretném folytatni, hiszen elég messze nyúlik a történet és nagyon sok elágazása van.

A következő etap, amiről kell beszélnünk, 2016. október 9., amikor a helyiek tüntetnek a mobilgát ellen, széles civil összefogás valósult itt meg. 2017. április 5-én a Fővárosi Közgyűlés ennek ellenére dönt magáról a tervről, kijelölik a pontos nyomvonalat. Ez nagyon fontos, hiszen itt vált teljesen világossá mindenki számára, hogy pontosan hol is húzódik az új gát, és pontosan milyen távlata van a mobilgát megépítésének. Június 14-én a mobilgát engedélyt is kap a Fővárosi Önkormányzattól.

2017. március 6-án, tavasszal van az első lakossági fórum ebben a kérdésben, és eddig ez az egyetlen, önkormányzat által szervezett lakossági fórum. Ez nagyon fontos, hiszen ezt megelőzően olyan lakossági tájékoztatás magáról a projektről, amely egyébként elvárható volt, és amit korábban egyébként az ellenzéki pártok is, sőt maga a helyi Fidesz is fontosnak tartott, nem történt. Március 13-án ennek köszönhetően is a III. kerület valamennyi ellenzéki pártja, tehát valamennyi ilyen pártja közös nyilatkozatban helyi népszavazást kezdeményez, ezt a helyi választási bizottság elutasítja. A terv, amely áprilistól kering a fővárosban, elmondtam, hogy nagyjából mikor fogadják el, gyakorlatilag kockázatelemzés és érdemi közbeszerzési eljárás nélkül köröz mindenütt. Jó példa a Fővárosi Önkormányzat testületének az ülései, ahol a képviselők vagy helyben osztott napirendként, vagy a pontos háttérszámítások nélkül szavaztak mind a nyomvonalról, mind pedig a dolog kockázatáról. A mai napig olyan kockázatelemzési terv, amelyet bárki aláírt volna, erről a projektről nincsen.

Mindezek ellenére, mint mondottam, 2017. június 14-én a főváros engedélyezi az építtetést, ezért aztán két magánszemély népszavazást kezdeményez ebben az ügyben, amit a Fővárosi Választási Bizottság elutasít, de látható, hogy október 10-én a Kúria mégis úgy döntött, hogy lehet népszavazást kezdeményezni a mobilgát ügyében összbudapesti szinten. Szeptemberben Tarlós István főpolgármester először azt nyilatkozza, hogy szeretne népszavazást, amit maga kezdeményez, majd egy hét múlva azt nyilatkozza, hogy félreértettük a szavait, és ilyet sosem mondott, de persze nem lesz gátja egy népszavazásnak, hiszen fontos a helyiek véleménye. Ehhez képest gyakorlatilag magát a projektet 2017. október 18-án a főváros egy döntésben maga is megtorpedózza azzal, hogy a népszavazásra vonatkozó kérdéseknél magát a határozatot visszavonja.

Most jelen pillanatban itt áll a történet, és várjuk, hogy mi is lesz az ügy folytatása, mert az árvízvédelemre nyilvánvalóan szüksége van a III. kerületnek, de ez nem feltétlenül jelenti a mobilgátat. Persze sokszor éri vád a különböző III. kerületi szereplőket, hogy ők miért kritizálják ezt a tervet, hiszen ezt ők korábban megszavazták, ezért fontos rögzíteni, hogy ezt a tervet ilyen formában soha semmilyen ellenzéki politikus nem szavazta meg. 2009-ben, amikor erről fővárosi döntés volt, akkor a terv valamivel több mint 4 milliárd forintról szólt a mostani 40 milliárd forint helyett, 400-500 fa kivágásáról szólt a 2500 fa kivágása helyett. Arról volt szó, hogy a Nánási úti védvonalat megerősítik, és a római-parti mobilgát egy kiegészítő védekezés volt, most erről szó nincsen. Arról volt szó, hogy megkérdezik a helyieket, erről szó nincsen. Arról volt szó, hogy tájékoztatják a helyieket, erről szó nincsen, ilyen érdemi tájékoztatás nem történt.

A látványterv, amelyet a főváros megbízásából az építtető cég készített, mindenképpen érdekes, a science fiction kategóriájába beletartozó, semmi köze nincs még a tervekhez sem, mert azt alá kell írni, hogy sehol nincs olyan előírás, hogy a látványtervnek, amelyet a lakosság számára vakítás céljából kiraknak, olyannak kell lennie, mint a valóságnak. Úgyhogy gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ezen a területen a ködösítés megy. A III. kerületiek szeretnének árvízvédelmet, de szeretnének tisztán látni, és nem szeretnének ingatlanmutyit. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP és a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai