Készült: 2020.07.05.12:03:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

177. ülésnap (2016.10.24.), 66. felszólalás
Felszólaló Kiss László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:50


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Közel egy éve vetettem fel az Országgyűlés plenáris ülésén azt, hogy a tusnádfürdői tábor szervezőjeként ismert, Németh Zsolthoz köthető Pro Minoritate Alapítvány kétszer olyan drágán épít ott kempingházakat, mint egy most épülő, minősített passzívház, a Bethlen Gábor Alap egy kétoldalas egyedi kérelemre ugyanis 150 millió forintos támogatást ítélt meg az alapítványnak.

Elmondtam azt is, hogy a levélben mindösszesen 5 sor szerepel a projekt leírásáról, indokolásáról, s alapvetően 180 fős férőhelybővítést ígér a kérelmező. Már az is kérdéseket vet fel, hogy 3 darab, 8 fő befogadására alkalmas faházban hogyan férnek el 180-an. De persze más problémák is vannak. A három faház kérelemben szereplő költségigénye 48 millió forint volt, azaz több mint 300 ezer forintba kerül egy négyzetméter. Felvetődött az a kérdés is, hogy ha a kérelem szerint 48 millióért épül három faház, akkor az önkormányzathoz beadott építési engedélyben miért csak 21 millió forint szerepel, azaz kevesebb, mint a kérelemben beadott összeg fele. Ténylegesen akkor tehát mennyibe is kerül a faház, mennyibe is kerül ez nekünk?

A 2015. májusi határidőre természetesen semmi sem készült el, sem az említett faházak, sem pedig a 102 millió forintért építendő konferenciaterem és étkező. Az említett építési engedélyt is a projekt lejárta után két hónappal kérték meg.

Miután a sajtó erről helyszíni fotókat is közölt, a pályázó kérelmére a támogatást nyújtó Bethlen Gábor Alap több mint egy évvel, 2016. augusztus 31-ig meghosszabbította ezt a pénzlenyúlást. Az igazi probléma itt van. Nemcsak az derült ki, hogy a Fideszhez közeli alapítvány e túlárazott beruházási projekt segítségével akar pénzeket lenyúlni, hanem az is, hogy a Bethlen Gábor Alap részéről a határidő meghosszabbítása felveti a hűtlen kezelés gyanúját is, hiszen gyakorlatilag semmilyen érdemi információ és semmilyen érdemi teljesítés nélkül kötötték meg ezeket.

Az állami pénz kifizetését megítélésünk szerint vissza kellett volna fordítani, vissza kellett volna követelni és vissza kell követelni a mai napig is. A kérelmező ugyanis a pályázati célt nem valósította meg időre, még akkor sem egyébként, ha figyelembe vesszük, hogy gyakorlatilag elképesztő körülmények között született maga az idézőjeles „pályázat” is.

Kérdezem ezért az államtitkár urat, a 2016. augusztus 31-éig meghosszabbított határidőig elkészültek‑e ezek a potom 150 millió forintba kerülő, mindössze 24 férőhelybővítést jelentő faházak, vagyis hogy áll a nagy tusványosi faházprojekt. Várom válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai