Készült: 2020.07.05.07:18:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

171. ülésnap (2016.10.03.), 108. felszólalás
Felszólaló Kiss László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Egy olyan kérdésről szeretnék szót ejteni, amelyben annak ellenére nem sikerült az elmúlt néhány hónapban-évben előrelépni, hogy mind az ellenzéki pártok között szinte teljes az összhang, mind pedig érdemi vitát egyébként nem folytattunk a kormánnyal sem.

Negyedik éve annak, hogy 22 400 forintról 17 200-ra csökkentette a kormány az oktatási-nevelési, valamint a taneszköz- és tankönyvtámogatás egy főre jutó összegét a határon túli magyaroknak, amely keret egyébként a kormányváltás előtt az elmúlt nyolc évben, ahogy önök szokták mondani, az MSZP-kormányok alatt tehát egy felülről nyitott rendszer volt, tehát ezek a források rendelkezésre állnak. Amikor arról beszéltünk, hogy ezzel a támogatási rendszerrel kell valamit kezdeni, akkor konszenzus volt abban, hogy a korábbi rendszer nem működött jól, egy újat kell építeni. Államtitkár úr is megígérte, és miniszter úr is megígérte azt, hogy áttekintik a rendszert, és az áttekintés után egy újat dolgoznak ki.

Akkor valamennyi ellenzéki párt egyébként elmondta, hogy támogatjuk ezt az átgondolást, az áttekintést. Nem is szeretnénk feltétlen a régi rendszerhez ragaszkodni, hiszen magunk is látjuk a hibákat. Javasoltuk, hogy a Bethlen Gábor Alap egyik legnagyobb támogatási projektjét kitevő rendszerről készüljön hatástanulmány, készüljenek felmérések, amik tudomásom szerint a mai napig sem állnak rendelkezésre.

Gyakorlatilag ez a kérdés folyamatosan jelen van mind a bizottsági ülésen, mind a parlamentben is már több alkalommal megkérdeztem, és hát mindig kaptam valamiféle választ, de még mindig nem tudjuk, hogy hol áll az ügy. Ezért kérdezem államtitkár urat: hol tartanak ezek az egyeztetések, ez a gondolkodás, volt-e bármiféle egyeztetés a nevelési támogatás áttekintésében, mi volt, ha volt ilyen, mi volt a véleménye az érintetteknek? Köszönöm szépen a szót. Várom válaszát. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  108  Következő    Ülésnap adatai