Készült: 2020.07.14.23:51:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2016.09.19.), 60. felszólalás
Felszólaló Kiss László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:51


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KISS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Ma Magyarországon megtörténhet az, hogy egy hivatásos vadász a gazdája szeme láttára gyilkolja meg szinte mellőle a kutyáját, megtörténhet, hogy tízezrek dobják el minden büntetés nélkül háziállataikat, megtörténhet, hogy közterületre kitett mérgekkel vagy állateledelbe tett szögekkel gyilkolnak kutyákat, macskákat. Az MSZP-nek az a célja, hogy az állatgyilkosok, állatkínzók börtönbe kerüljenek.

Éppen ezért törvényjavaslatokat is nyújtottunk be, és állatvédelmi munkacsoportot is alakítottunk ezzel a céllal. Amikor hírét vettük annak, hogy önök is dolgoznak a törvények szigorításán, akkor a nyár folyamán elküldtük javaslatainkat, amelyekben többek között javasoltuk a büntető törvénykönyv és az eljárási törvények szigorítását, megváltozását a tekintetben, hogy aki feljelentő az állatkínzás ügyben, az is legyen fél, annak is legyen szerepe a nyomozás, illetve a büntetendő cselekmény leállítása kapcsán. Javasoltuk, hogy az állat ne legyen dolog a Ptk.-ban, hanem legyen egy más megfogalmazás, amely szintén az állatok jogait jobban megfoghatóvá teszi. Javasoltuk, hogy az állatvédelmi jelzőrendszer épüljön újra és javasoltuk, hogy egy differenciáltabb, szigorúbb büntetése legyen az állatkínzóknak, az állatgyilkosoknak.

Azt gondoljuk, hogy állatgyilkosok közt is cinkos, aki néma. Éppen ezért szeretném kérdezni az államtitkár urat, hogy miközben önök a törvények szigorítását ígérték az állatvédőknek, hol tart az ügy, és történt-e bármi az ügyben a vonatkozásban, hogy a felelős állattartás kérdése, az állatvédelem ügye megjelenjen a képzésekben, az oktatási intézményekben, a tantervekben. Várom államtitkár úr válaszát. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai