Készült: 2021.06.17.09:58:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

149. ülésnap (2011.12.07.), 14. felszólalás
Felszólaló Dr. Szalay Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Asszony! Képviselőtársaim! Először mondanék egy hasonlatot. Nevezetesen, ha valaki megy egy kirándulóhajón, és azt mondják, hogy vegyen föl mentőmellényt, akkor azt mondja, köszönöm szépen, nem veszem fel. Ám ha a hajó süllyedni kezd utóbb, akkor netán mégis úgy dönt, hogy fölveszi a mentőmellényt. Ezzel azt akarom érzékeltetni, hogy változott a helyzet.

Hiller képviselőtársam elmondja, hogy 3 évvel ezelőtt ki járta végig az országot mivel, miért és hogyan - ez egy dolog, de most van egy világgazdasági és pénzügyi válság, és ehhez mindenképpen alkalmazkodnunk kell. Úgy érzem tehát, hogy az önköltség bevezetése mindenképpen szükséges, és már elmondtam képviselőtársaim előtt, hogy nem elvonatkoztatható az önköltség attól a ténytől, hogy az egyetemet végzettek egy része külföldre megy ki, és ott kamatoztatja azt a tudást, amit a magyar adófizetők pénzéből önköltség nélküli egyetemvégzés következtében szerzett. Ez tehát mindenképpen élő trend, aminek az összefüggése egészen nyilvánvaló azzal, hogy valamilyen formában önköltséges képzést célszerű bevezetni.

Ami a nyelvvizsgát illeti: az egyetlen dolog, az elmúlt 8 év magyarországi képzésének igazából a nagy problematikája szerintem az volt, hogy nem magyar és nem nemzeti volt, hanem internacionalista. Az internacionalizmusnak - mondhatnánk - van két nagyszerű fajtája. Van a klasszikus proletár internacionalizmus, és van a liberális internacionalizmus. Mindkettő egyaránt kárhoztatható, és nem is érzem úgy, hogy erről ideológiai vitát kellene folytatnunk, de a korábbi 8 év oktatásának ez volt a nagy gondja, hogy mindenképpen a magyart és a nemzetit megpróbálta háttérbe szorítani.

Köszönöm szépen szíves figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  14  Következő    Ülésnap adatai