Készült: 2021.06.14.03:35:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

126. ülésnap (2011.10.28.), 230. felszólalás
Felszólaló Dr. Szalay Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Hiller képviselőtársunk felszólalására szeretnék reagálni. A kultúrának nagyon sok ágazata van, idetartozik az a két ágazat, a mozik és a színházak, amit képviselőtársam érintett. Úgy látom, hogy a mozik vonatkozásában megtörtént az a lépés, hogy lépjünk a gazdasági rész felé is. Ha tetszenek arra gondolni, hogy a hollywoodi filmek értékelésénél most már nem csak a művészi értéket veszik, sőt, régóta nem azt veszik, hanem elmondják, hogy hány hónap vagy év alatt rentábilis, hány millió dollár befektetéssel hány millió dollár térült meg.

A másik terület a színházak. A színházaknál elérkezett az idő, és úgy látom, hogy már a kezdeti lépéseket megtettük, hogy a színházak bizonyos fokú önállóság felé induljanak el. Nem titok, hogy a Broadway-n működő színházak például önköltségesek, semmiféle állami hozzájárulás nincs, ezek a színházak fenntartják önmagukat. De hogy ne menjünk messze, Bécsben, Ausztriában is van egy csomó önellátó színház. Például a Rebeca című produkciót a bécsi színházban ugyanúgy előadták önköltségesen, mint ahogy nálunk is előadták. Talán nem is olyan jó a produkció, mint a magyar.

Én tehát most arról beszélek, hogy igazából, ha elérünk arra a pontra, hogy elismerjük azt, hogy ezeknél az ágazatoknál - mind a színháznál, mind a filmművészetnél - a gazdaságosság is szempont lesz, akkor talán oda is el tudunk jutni, hogy a gazdaságosság szempontjának figyelembevételével kevesebb kiadást fognak igényelni ezek a produkciók, és nem feltétlenül 100 százalékban állami támogatásból tartják fenn magukat. Ez talán lehetővé fogja tenni azt is, hogy a kultúra egyéb ágazataiba át lehessen csoportosítani pénzeket a filmművészet és a színház világából.

Ami pedig a tüntetéseket illeti, nyilván az érdekérvényesítés lehetősége kicsi. De én azért színházi tüntetést láttam az elmúlt időszakban, elmúlt hetekben (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amikor néhány ember, aki nem tudja elviselni a színházigazgató kinevezését, utcára megy.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  230  Következő    Ülésnap adatai