Készült: 2021.06.21.11:42:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

125. ülésnap (2011.10.27.), 110. felszólalás
Felszólaló Dr. Szalay Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A Hiller képviselőtársam által felvetett kérdések közül szeretnék kettőre reagálni. Az egyik ez a bizonyos 16 éves korhatár. Ennek nagyon sok aspektusa van. Én tisztelem, hogy képviselőtársam elhivatottságában elmondja, hogy milyen szép feladat egy 18 éves diákot jó útra téríteni, amikor 14 éves gyerekekkel jár egy osztályba. De ennek van egy olyan aspektusa, hogy ezekre az osztályokra az esetek jelentős részében igen rossz hatást gyakorol egy ilyen gyerek, aki nem akar tanulni, aki tulajdonképpen olyan példát mutat az osztálytársainak, ami nem előrevivő, aki cigarettázik, netán drogozik, aki olyan kifejezéseket használ, amelyek nem szalonképesek. Tehát ennek a kérdésnek van egy ilyen aspektusa. Nem akarom azt mondani, hogy ez általános, de ilyen kétségkívül van. És ezt a kérdést ennek a figyelembevételével is kellene szemlélni.

Ami pedig a felsőoktatási költségeket illeti, ugye, ezt a kérdést nem lehet elvonatkoztatni attól, hogy nagyon sok egyetemet végzett fiatal - orvosok és műszakiak is - kimegy külföldre, és ott kamatoztatja a megszerzett tudását. Na most, igazából ez mégis igazságtalan dolog ahhoz képest, hogy a magyar állampolgárok adóiból térítésmentesen, ingyenesen szereztek felsőfokú oktatásban végzettséget. Ezt a rendszert meg kellene próbálni igazságosabbá tenni. Úgy érzem, hogy egy diákhitel-konstrukcióval, anélkül, hogy saját maguk fizetnék a költségeket, meg lehetne oldani ezt, a visszafizetést pedig az egyetem elvégzése után lehetne realizálni.

Na most, ugye, nem kell emlékeztetnem képviselőtársamat, aki nyilván nálamnál jobban tudja, hogy ez csak nálunk megdöbbentő kérdés, mert az Egyesült Államokban például teljesen természetes dolog, hogy ha beiratkozik valaki akár a bostoni vagy bármelyik más neves vagy kevésbé neves egyetemre, ott egy költségtérítést kell fizetni. (Dr. Hiller István: Tandíj. Tandíjat, úgy hívják.) Most mindegy, hogy hívjuk, ez egy természetes dolog. A mi gazdasági helyzetünk indokolja, hogy valamilyen formában nálunk is lépjünk ebben a kérdésben.

Köszönöm a szíves figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  110  Következő    Ülésnap adatai