Készült: 2020.09.21.12:20:13 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap (2005.11.21.), 203. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:14


Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Vannak jó dolgok, amelyeket támogatunk. (Zaj. - Az elnök csenget.) A Gozsdu közalapítvány ügye ebbe a körbe tartozik. Hosszú évek vitájának végére teszünk pontot azzal, hogy Magyarország és Románia megállapodik a Gozsdu-vagyon kérdéséről.

Ennek a megállapodásnak - akármennyire is körítette itt az államtitkár úr - az a lényege, hogy Románia lemond arról a vagyonjogi követeléséről, amelyet a Gozsdu-vagyonnal kapcsolatban 1998-tól, sőt már azt megelőzően is megfogalmaztak; és ez azt is jelenti egyidejűleg, hogy Magyarországnak azt a jogi álláspontját, miszerint az 1953-as vagyonjogi szerződés lezárta a Gozsdu-vagyon ügyét, ezt elfogadta a román fél is.

Annál is inkább helyes, hogy erre az álláspontra helyezkedett Románia, ugyanis az az ingatlanvagyon, amelyre vonatkozóan igényt fogalmazott meg hosszú éveken keresztül Románia, ma már magánkézben van. Ugyanakkor meggyőződésem szerint helyes, hogy egy két ország viszonylatában fennálló tartós feszültséget pozitív módon, intézmények létrehozásával próbálunk levezetni.

A kulturális, oktatási, illetőleg a tudományos együttműködés Magyarország és Románia között meglehetősen gyerekcipőben jár, rendkívül kevés román egyetemista, diák tanul magyarországi egyetemeken, és hasonlóan nagyon kevés magyarországi diák tanul adott esetben Bukarestben. A visegrádi alap is egy jó példát adott már egy ilyen típusú együttműködési keret kialakítására.

Ugyanakkor meg szeretném jegyezni, hogy a szövegben van néhány pontatlanság, ami minimum nem szerencsésnek minősíthető. Önmagában az, hogy Gozsdu Manó szellemiségét kívánja a közalapítvány ápolni, nem orientál a tekintetben, hogy mit is fog ez a közalapítvány a gyakorlat szintjén végezni. Homályban hagy tehát nagyon sok fontos kérdést ez a kétoldalú megállapodás, nem tudjuk például azt, hogy mondjuk, magyarországi, illetőleg romániai magyar diákoknak a cseréje is adott esetben beletartozik-e ennek a közalapítványnak a tevékenységi körébe. Az sem világos, hogy a Gozsdu könyvtárat, emlékmúzeumot, intézetet milyen intézményi koncepció alapján kívánja létrehozni a kormányzat, illetőleg hogy kizárólagos fenntartója lenne-e ezeknek az intézményeknek a közalapítvány, mert nem hiszem, hogy akkor az a bizonyos évi százmillió forint elegendő lenne.

Fontosnak tartjuk tehát, hogy a továbbiakban szakmai és politikai egyeztetéseket folytassunk ennek a közalapítványnak a funkciójáról, természetesen a hazai, illetőleg a határon túli érintett kisebbségi közösségek bevonásával.

Hangsúlyozom, a magunk részéről támogatjuk a Gozsdu-konfliktusnak az ilyen formában történő kezelését, és ezért a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség igennel fog szavazni az előterjesztésre.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  203  Következő    Ülésnap adatai