Készült: 2020.09.20.07:29:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

211. ülésnap (2005.04.05.), 114. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Feltekintettem a hátam mögé, és nagy örömmel látom, hogy az erdélyi magyarságnak néhány képviselője mégiscsak itt van. Nagy tisztelettel köszöntöm Tőkés László püspök urat és Szilágyi Zsolt urat, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökét, ügyvezető elnökét.

Örülök annak is, államtitkár úr, hogy ön ígéretet tett arra, hogy következő alkalommal nem fordul elő, hogy elfelejtjük a határon túli magyarokat meghívni egy olyan vitára, amely ennyire meghatározó módon érinti az ő jövőjüket, és a ratifikációs vita alkalmából talán a most itt levőket és az itt nem levőket is köszönthetjük majd.

Egy apró megjegyzést engedjen meg, államtitkár úr: azt a vitát, amit most ön itt Ékes Józseffel folytat, azt folytatja le a Fidesz módosító javaslata kapcsán a kormányoldal és az ellenzék is: módunk van-e kifejezésre juttatni politikai fenntartásainkat Románia csatlakozása kapcsán? Önök azt mondják, hogy ezt nem illik, nem illik a politikai fenntartásainknak hangot adni. Mi meg azt mondjuk, hogy nemhogy illik, hanem ez a feladatunk. Az, hogy önök úgy gondolják, nem illik, ennek volt a következménye az, hogy az elmúlt három évben Románia uniós csatlakozási folyamatában elmulasztottuk a magyar nemzeti érdekeket érvényesíteni. Ez a szemlélet volt az oka.

Befejezésül: nem az jelenti az erdélyi magyarság számára a problémát, ha ezeknek a politikai fenntartásainknak hangot adunk, hanem az jelenti, ha olyan lehetetlen helyzetbe hozza az erdélyi magyarságot a magyar kormány, mint ahogy december 5-e előtt tette. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Mert azért mutogatnak majd a románok az erdélyi magyarra, hogy ti már Magyarországon se kelletek, mit pattogtok - egy kicsit leegyszerűsítve a kérdést.

(15.50)

Azt szeretném tehát hangsúlyozni, államtitkár úr, hogy önöknek, a mindenkori magyar kormánynak egy dolga van: világosan ott állni a határon túli magyarok mögött. Ez az egész magyar politikának a minimum és egyben egyébként a legtöbb is, amit a határon túli magyaroknak támogatásként nyújthatunk.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  114  Következő    Ülésnap adatai