Készült: 2020.09.30.01:07:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap (2005.04.04.), 21. felszólalás
Felszólaló Németh Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:49


Felszólalások:  Előző  21  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy a Fidesz a maga részéről kész támogatni azt a döntést, amely valóban hozzájárul ahhoz, hogy a II. világháború után a Szovjetunióba hurcolt magyar műkincsek hazakerüljenek. Ugyanakkor nem támogatjuk a Házszabálytól való eltérést. Úgy véljük, hogy ha valóban fontos az áprilisi döntés meghozatala, akkor teljesen indokolatlan, hogy a múlt pénteken terjesztette a kormány a parlament elé a javaslatot. Hogyan képzeli a kormányzat, hogy pár perc alatt a képviselők ebben a kérdésben felelősen tudnak dönteni?

Meggyőződésünk szerint, ha a reciprocitásra alapuló döntést kívánunk hozni, akkor a reciprocitás elvének tükröződnie kell a parlamenti döntésben is. Továbbá a kormány felvilágosítását a tekintetben mindenféleképpen kérnénk, hogy ha a magyar parlament most erről így dönt, akkor ez mennyiben jelent precedenst más viszonylatok esetében. Azt is szeretnénk tudni, hogy valóban szükséges-e ehhez a parlamenti döntés, vagy adott esetben elégséges a jegyzékváltás.

A sürgősségi tárgyaláshoz tehát hozzájárulunk, a Házszabálytól való eltéréshez azonban nem.

Szeretném ezen a helyen is megkérni a kormányzatot, illetőleg a parlamenti többséget, lassan térjenek le arról az eljárásról, amely a külpolitikával foglalkozó határozatokat a Házszabálytól való eltéréssel akarja áterőszakolni a parlamenten, megjegyzem, indokolatlanul.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  21  Következő    Ülésnap adatai